spor eğitim

Üç Adım Atlama Nedir, Nasıl Yapılır

Üç adım atlama nedir, üç adım atlama teknikleri nelerdir, üç adım atlama nasıl yapılır, kuralları nelerdir ?

Üç ADIM aTLAMA

Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde üç adım atlama hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Ayrıca yazının sonunda videolu anlatımı izleyebilirsiniz. İyi okumalar.

Üç Adım Atlama Nedir

Yaklaşık 40-45 metre mesafeden Koşarak hız kazandıktan sonra, basma tahtasına basarak sıçrama, adım atma ve atlama olarak 3 bölümden oluşan ve en uzak mesafeyi atlamayı hedefleyen bir atletizm dalıdır. Atletizmde atlamalar branşının 4 atlama dalından biridir. (Diğerleri: sırıkla atlama, yüksek atlama, uzun atlama)

Bu atlamada prensip, basma tahtasına basarak bir sıçrama ve bir adımdan sonra toplamda en uzak mesafeye atlamaktır.

Modern Olimpiyat Oyunlarının ilki olan 1896 Atina Olimpiyatlarından beri olimpiyatlarda bu atlama branşında yarışmalar yapılmaktadır.

Üç Adım Atlama Kuralları

  • Bu yarışmada amaç, üç adımda en uzak mesafeye atlamaktır. Yarışmacı 40-45 metrelik koşu pistinde hızlanır ve sıçrama tahtasına basarak aynı ayak üzerine düşer, sonra diğer ayak üzerine düşecek şekilde uzun bir adım atar ve atlayışı gerçekleştirir.
  • Üç Adım Atlama, sıçrama, adım ve atlayıştan oluşmalıdır
  • .Sıçrama, sporcunun sıçrayışı gerçekleştirdiği ayağının üzerine düşeceği şekilde yapılmalı, adım kısmında diğer ayağının üzerine düşmeli ve hemen sonra atlayışını gerçekleştirmelidir. Sporcu, atlarken “salınan” ayağı ile zemine değerse, bu hata olarak değerlendirilmez.
  • Her atlet üç defa atlayış yapma hakkına sahiptir.
  • Yarışmacı sayısı 8 veya daha az ise en iyi atlayışı yapan atlet birinci olur.
  • Yarışmacı sayısı 8’den fazla ise, en iyi atlayış yapan 8 atlet tekrar 3’er atlayış yapar ve bu aşamadan en iyi atlayışı yapan birinci olur.
  • Uzun atlama ve üç adım atlamada eğer rüzgârın hızı 2 m/sn. den hızlı eserse kırılan rekorlar resmiyet kazanamaz.
ÜÇ ADIM ATLA

Saha ve Ekipman

Üç adım atlama aletsiz yapılan bir atletizm branşıdır.

Pist (Koşu Yolu): Koşu yolunun en az uzunluğu basma tahtası çizgisinden itibaren 40m, koşullar izin verdiğinde uzunluğunda olmalıdır. Genişliği en az 1.22 m olmalı ve 5 cm genişliğindeki beyaz çizgiler ile işaretlenmelidir.

Basma (Sıçrama) Tahtası : Basma tahtası dikdörtgen biçiminde ağaçtan ya da ayakkabı çivilerinin kaymayacağı diğer uygun sert bir malzemeden
imal edilmeli ve ölçüsü 1.22m uzunluğunda, 20cm genişliğinde beyaz renkte olmalıdır.

Basma tahtasının devamında zıt renkle macunlu kısım bulunur. Bu alanın genişliği de 10 cm dir. Toplamda basma tahtası ve macunlu alan 30 cm genişlikte bir yapıdır.

Kum Havuzu : Yarışmacıların atlayışın sonunda yumuşak bir iniş yapabilmeleri için pistin sonunda kum havuzu bulunur. Atlayış kum havuzuna yapılır. Ayrıca kum havuzu atlama mesafesini ölçmek için de kolaylık sağlar..

Kum havuzu en az 2,75 m, en fazla 3 m genişliğinde olmalıdır. Uzunluğu 10 metredir.

Sıçrama çizgisi ile kum havuzunun uzak kenarı arasındaki mesafe en az 21m olmalıdır.

Uluslararası yarışmalarda, sıçrama çizgisinin kum havuzunun yakın kenarına olan mesafesi erkekler için 13m’den ve kadınlar için 11m’den az olmamalıdır.

Üç Adım Atlama Dünya Rekorları

Uzun Atlama Rekorları

Erkeklerde :

  • 18,29 m  Jonathan Edwards (Birleşik Krallık ) 7 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası Göteborg, İsveç

Kadınlarda :

  • 15,50 m  Inessa Kravets (Ukrayna) 10 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası Göteborg, İsveç

Videolu Anlatım

Değerli arkadaşlar atletizmde uzun atlama yı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizm Nedir

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

Gülle Atma

Cirit Atma

Futbol Oyun Kuralları

Basketbol Kuralları

Hentbol Kuralları

Badminton Kuralları

Masa Tenisi Kuralları

Bocce Nasıl Oynanır

Voleybol Kuralları

Join The Discussion