spor eğitim

ATLETİZM NEDİR KISACA | Atletizm Dalları Nelerdir,

Atletizm nedir, atletizm dalları nelerdir, atletizm ölçüleri nelerdir !!!!

Değerli arkadaşlar bu yazımda sizlere atletizm ve branşları olan koşular, atmalar ve atlamalar, çoklu branşlar, yürüyüş ve bunların alt dalları hakkında kısaca bilgiler sundum. Teknik terimlere boğulmadan atletizm hakkında fikir sahibi olmanız için yeterli bir yazı. Yazının sonunda “Atletizm Nedir” konulu videoyu da izleyebilirsiniz. Ya da direk buradan.

Atletizm Nedir

Atletizm nedir ? Atletizm Branşları nelerdir ?

En eski spor branşı diyebiliriz. Çok eskiden koşu yarışlarıyla başlayan bu spor günümüzde bir çok branşa ayrılmıştır. Modern atletizm; Koşular, atmalar, atlamalar, çoklu branşlar ve yürüyüş dallarından oluşur. Bu sporu yapanlara atlet denir.

Bütün spor branşları özünde atletizmi barındırır. Bu nedenle atletizm spor biliminde temel spor olarak kabul edilir. 

Atletizm Dalları

Atletizm, koşular, atmalar, atlamalar, çoklu branşlar, kır koşuları (kros), dağ ve yamaç koşularından oluşan temel bir spor dalıdır. Modern atletizmde yer alan branşlar şu şekildedir:

atletizm dalları

Koşular

Sprintler (kısa mesafe), orta mesafeler, yol koşuları, yürüyüş, uzun mesafeler, engelli koşular ve bayrak yarışmaları olarak kategorilere ayrılır. Stadyumlardaki sekiz kulvarlı standart pistte gerçekleşen bu yarışmaların mesafeleri ise aşağıdaki gibidir.

  • Sprintler (Kısa Mesafe Koşuları) : 100 metre, 200 metre, 400 metre
  • Engelli koşular: 110 metre engelli (erkekler), 100 metre engelli (kadınlar), 400 metre engelli, 3000 metre su engelli
  • Orta mesafeler: 800 metre, 1500 metre, 1 mil, 3000 metre
  • Uzun mesafeler:  5000 metre, 10,000 metre
  • Bayrak yarışmaları: 4×100 metre, 4×400 metre. Ayrıca Olimpik olmayan 4×200 metre, 4×800 metre, 4×1500 metre ve 100-200-300-400 metre karışımından oluşan İsveç bayrak kategorilerinde de yarışma yapılmaktadır.
  • Yol koşuları: Maraton (42.195 metre), Yarı Maraton (21.097 metre), 10 km, 15 km.
  • Kros : Açık arazide zaman zaman çamurlu zeminde koşulan kır koşusudur.
  • Dağ Koşuları : Krosun mesafesi 10 kilometreye kadar varan ve irtifa yüksekliğinin 300 metreyi aştığı versiyonuna dağ koşusu denir. 

Koşularla ilgili ayrıntılı bilgi için “Atletizmde Koşular” yazıma göz atabilirsiniz.

Atmalar

Atletizm Dalları- Çekiç Atma

Atma branşları disk atma, çekiç atma, gülle atma ve cirit atmadan oluşur. Atmalarda kullanılan malzemelerin ağırlıkları kadınlarda ve erkeklerde farklıdır.

  • Gülle : Büyük erkekler 7.26 kg, büyük ve genç kadınlar 4 kg. U20 erkekler 6 kg, U18 erkekler 5 kg, U18 kızlar ise 3 kg
  • Çekiç :Gülle ile aynı ağırlık ölçüleri geçerlidir.
  • Disk : Büyük erkekler 2 kilo, U20 erkekler 1.75 kg, U18 erkekler ise 1,5 kg’luk ağırlıkla yarışır, kadınların kullandığı disk 1 kilogram ağırlığındadır.
  • Cirit : Büyük ve U20 erkekler 800 gram, U18 erkekler 700 gram. Bayanlarda büyükler 600 gram, U18 kategorisi 500 gram.

Atmalarla ilgili ayrıntılı bilgi için “Atletizmde Atmalar” yazıma göz atabilirsiniz.

Atlamalar

Atletizm Dalları- Yüksek Atlama

Atletizmde dört temel atlama branşı vardır. Bunlar Üç adım atlama, uzun atlama, sırıkla atlama ve yüksek atlama şeklindedir.

Çoklu Branşlar

Açık havada çoklu yarışlarında erkekler dekatlon (onlu yarışma), kadınların ise heptatlon (yedili yarışma) şeklinde yarışır.

Salonda ise erkekler heptatlon (yedili), kadınlar ise pentatlon (beşli) şeklinde yarışır. Açık hava yarışmaları ve salondaki heptatlon iki gün sürer, kadınlar pentatlon ise tek günde tamamlanır.

Yürüyüş

Yolda ve stadyumda olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Büyük şampiyonalarda yürüyüş müsabakaları asfaltta yapılmaktadır.

Disiplinler: 5 kilometre, 10 kilometre, 20 kilometre, 50 kilometre, 5000 metre pist, 10,000 metre pist, 20,000 metre pist.

Atletizm Nedir Konulu Video

Değerli arkadaşlar atletizm nedir sorusuna kısaca, genel hatlarıyla ve teknik terimlere boğmadan cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizmde Atmalar ve Rekorlar

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

3 Comments

  1. Elanur Mart 22, 2021
  2. muhammet Yuce Kasım 29, 2021
  3. muhammet Yuce Kasım 29, 2021

Join The Discussion