Gülle atma nedir , gülle atma teknikleri nelerdir, gülle kaç kilodur, gülle nasıl atılır, gülle atma kuralları nelerdir ?
Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde gülle atma hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. İyi okumalar…
Gülle atma : Metalden yapılmış, küre biçimindeki güllenin, erkekler ve bayanlar tarafından omuz hizasından en uzak mesafeye atılmasını hedefleyen, hafif bir atletizm spor dalıdır. Atletizmde atmalar branşının 4 atma dalından biridir. (Diğerleri: çekiç atma, disk atma, cirit atma)
Eski Yunanlarda ve Antik Olimpiyat Oyunları’nda gülle yerine 6.5 kg ağırlığında taş veya metal parçalar ile atış yarışmaları yapıldı. Taş yerine gülle ilk kez İngilizler tarafından kullanıldı.
Gülle, 1896’dan itibaren modern Olimpiyat Oyunları’nda yer aldı.
Gülle Nasıl Atılır
Atletler atış çemberine girmeden önce, gülle ellerinden kaymasın diye pudra benzeri maddeyi (magnezyum karbonat) ellerine sürerler. Daha sonra gülleyi sadece bir elini kullanarak omuz üzerinden çeneye yakın bir noktada kulak ve boynun birleştiği bölgeye yaslayarak, atış alanına doğru atarlar. (Yazının sonundaki videoyu izleyerek net bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.)
Gülle tek elle çeneye yakın tutularak atış devam ederken bu el başlangıç noktasından aşağıya düşmemelidir. Gülle hiçbir zaman omuzdan açık tutulamaz. Sporcu, gülle yere düştükten sonra yarışma alanını belirlenen bölgeden terk eder.
Sporcu sayısı sekizden fazlaysa sporcular üç atış hakkına sahiptir. Sıralama turlarında yapılan üç atıştan sonra en iyi sekiz yarışmacı final turunda üçer atış daha yapar.
Atış sırasında sporcu çemberden dışarı çıkar, dengesini kaybedip ayak veya elinin biri ile dahi çemberin dışına dokunur veya gülle takozunun üstüne değerse o atış geçersiz sayılır.
Altı atış sonunda en iyi derece, kazananı belirler eğer aynı dereceyi iki sporcu yaptı ise sporcuların ikinci en iyi derecelerine bakılarak birinci olan sporcu bulunur.
Gülle Atma Alanı ve Ekipmanı
Gülle: Küre biçimindedir ve yüzeyi pürüzsüz olmalıdır. Yapımında dökme demir, pirinç veya kurşun gibi maddeler kullanılır. Farklı renklerde üretimi yapılabilir. Erkeklerde ve kadınlarda gülle ağırlıkları ve genişlikleri farklıdır. Erkeklerde 7,257 kg ağırlığında, 110-130 mm çapında; kadınlarda ise 4 kg ağırlığında ve 95-110 mm çapındadır.
Gülle Atma Alanı
Atletizm sahalarında pistin kısa kenarında yer alır. Çok amaçlı sahalarda ise kalenin sağ ya da sol kenarında bulunur.
Atış Çemberi: Gülle, 213,5 cm çapındaki bir çemberin içinden atılır. Çemberin yüzeyi asfalt, tartan veya beton olabilir. Çember tam ortadan bir çizgi ile dikine ikiye bölünür. Çemberi bölen çizginin uzantıları iki yandan dışarıya doğru 75 cm çıkar. Çizgiler çembere çizilmez, çizgilerin teorik olarak çemberin ortasından geçtiği varsayılır.
Atma Alanı: Çember içinden güllenin atıldığı yerdir. Geçerli bir atış olması için gülle, atış alanına düşmek zorundadır. Bu alan çember merkezinden 34,92 derecelik bir açıyla başlayan ve 25 m uzunluğunda olan bir alandır. Atış alanını belirleyen açının kenar çizgileri, çarpma tahtasından başlar ve 25 m kadar ileriye gider. Bu çizginin kalınlığı 5 cm’dir.
Çarpma Tahtası: 122 cm uzunluğunda, 11,4 cm kalınlığında ve 10 cm yüksekliğinde olan çarpma tahtası, metal veya tahtadan olur. Çemberi, atış yönünde dıştan çevreler. Çarpma tahtasının amacı yarışmacının çemberden savrularak çıkmasını engellemektir.
Gülle Atma Teknikleri
Gülle atma sporunda 2 teknik kullanılır.
- Birincisi kayarak yapılan gülle atmadır.(O’brian Tekniği)
- Diğeri ise dönerek yapılanıdır.
O’brian Tekniği
Günümüzde gülle atmada genellikle güç, teknik ve zihinsel hazırlık gerektiren Amerikalı atlet Parry O’Brien’ın kendi adıyla anılan tekniği kullanılmaktadır. Burada atlet sırtı dönük bir duruşla başlayarak, 180 derece bir dönüş yaparak gülleyi daha uzağa atma olanağını bulmuştur.
Gülle Atma Video
Değerli arkadaşlar atletizmde gülle atma yı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.
Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…
Şu yazılara da göz atabilirsiniz.