Orta mesafe koşuları nedir, orta mesafe koşularının teknikleri nelerdir, orta mesafe koşuları nasıl yapılır, orta mesafe koşularının kuralları nelerdir ?
Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde orta mesafe koşuları hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Ayrıca yazının sonunda videolu anlatımı izleyebilirsiniz.
Orta Mesafe Koşuları Nedir
Atletizmde orta mesafe koşuları, 800 metre, 1500 metre ve 1 mil koşularıdır. Antrenman teknikleri ve fiziksel gereklilikler benzer olduğu için, birçok atlet hem 800 hem de 1500 metrede yarışır. Genellikle son birkaç adımda kazanılan ya da kaybedilen bu yarışlarda taktikler önemli rol oynar.
Orta mesafe koşuları, Olimpiyatların ve atletizm şampiyonlarının esas yarışları arasında yer alır.
Orta mesafe koşuları, kısa mesafe koşuları ile uzun mesafe koşuları arasında sürat ve güç öğelerinin her ikisine de gereksinim duyulan yarışlardır. Günümüzde büyük bir gelişme gösteren ve baştan sona süratle koşulmaya başlayan orta mesafe koşularına “Uzun Sürat Koşuları”da denir.
Sürat koşularından farklılığı, son anda hızlanmaya olanak verecek bir tempoyla koşulmasıdır. Orta mesafe koşuları, pist üzerinde saat yönünün tersine koşulur. Her tur sonunda vakit belirtilir. Son tura girerken sesli ikaz verilir.
Orta Mesafe Koşu Türleri
Orta mesafe koşuları 3 kategoride yapılır. Bunlar;
- 800 metre
- 1500 metre
- 1 mil
şeklindedir.
800 metre : Büyük bir efor ve sürat harcanılan 800 m. koşuları, hafif atletizm sınıfı bir koşudur. Çömelerek yapılan bir çıkıştan sonra, ilk 50-60 metreyi büyük bir süratle geçmek ve ilk virajı iyi almak çok önemlidir.
Çok yorucu olan bu yarışta atletin adımları uzun, serbest ve yumuşak olmalıdır. Devamlı rakipler kontrol edilmelidir.
Bu yarışta koşucu ağzından ve burnundan nefes alabilir. Yarış taktiğini ve temposunu iyi bilmelidir. Rakiplerinin temposunu ve rüzgarı hesaba katmalı, son virajda atağa kalkmalıdır.
İlk kadınlar Olimpiyat 800 metre koşusu 1928’de yapıldı; fakat atletlerin yarış sonrasındaki aşırı yorgunluğu nedeniyle kadınlarda bu yarış askıya alındı. Olimpiyatlarda tekrar koşulmaya ancak 1960’ta başlanabildi.
1500 metre : Bu koşu kuvvetli, dayanıklı ve süratleneceği yeri iyi bilen atletlerin başarabileceği koşudur. Standart atletizm pistinde 3 tam tur koşulduktan sonra 4. turun 4/3’ü koşularak tamamlanır. (400+400+400+300)
1500 m koşusunda sürat koşularında olduğu gibi ayağın ön bölümüyle değil, ayakların tabanı ile basarak koşulmalı, nefes alma ritmi düzgün olmalıdır. Yarışmacı temposunu değiştirmeden koşmalı, son 100-300 m’de süratlenmelidir.
Kadınlarda 1500 metre koşusu ilk defa 1972 Yaz Olimpiyatları’nda yapıldı.
1 mil : Mil koşusu (1.609,35 metre veya 5.280 fit), atletizmde bir orta mesafe kategorisidir.
1 mil koşusu, ilk olarak İngiltere’de ortaya çıktı. 1900’lerde atletizm yarışlarında metrik ölçülere dönülmesine rağmen, mil yarışı popülaritesini korudu.
Mil yarışı, 1500 metre gibi kabaca eşdeğer bir kategorinin varlığına rağmen varlığını sürdürdü. Hâlen IAAF’ın resmî dünya rekoru kaydı tuttuğu tek metrik olmayan mesafedir.
Mesafe olarak 1609 metre olduğu için yarışmanın özellikleri 1500 metre koşusuyla aynıdır diyebiliriz. Yarışmacılar taktik, teknik ve tempo olarak 1500 metre koşusunu koştukları gibi 1mil yarışını da aynı şekilde koşarlar.
Orta Mesafe Koşuları Kurallar
- Orta mesafe koşularında yarışa tabanca atışıyla başlanır.
- Yarış boyunca, koşucular başladıkları kulvarlarda devam etmek zorunda değillerdir. Kulvar değiştirebilirler. Yarış başladıktan kısa bir süre sonra bütün yarışmacılar iç kulvara dizilir.
- Başlama anında kulvar farkı yine vardır ancak doğal olarak kısa mesafe koşularında olduğu kadar değil.
- Yarışmacılar yarışa ayakta başlar.
- Atletler, ıslanma ile şeffaflaşmayan atlet ve şortlar giymeli, numaralar kolayca görülebilecek büyüklükte sırta ve göğüse tutturulmuş olmalıdır.
- Yarışmacılardan birisinin hatalı çıkış yapması durumunda çıkış tekrarlanır. İki kez hatalı çıkış yapan atlet diskalifiye edilir. Pist yarışmalarında diskalifiye olan atlet, pisti hemen terk etmelidir.
- Hatalı çıkıştan sonra yarışmacılar, tabancanın yeniden ateşlenmesi ile geri çağrılır.
- Yarışmalarda dereceler elektronik kronometre ile saptanır. Bu kronometreler, yarışmayı başlatan tabancaya bağlanmıştır ve ateşleme ile kendiliğinden otomatik olarak çalışmaya başlar. Ayrıca ipi göğüsleyen atlet, saniyenin yüzde birini saptayabilen “Foto Finiş” aletiyle tespit edilir.
- Zaman, silahın ateşlenmesinden, atletin gövdesinin bitişe vardığı ana kadar geçen süre ölçülerek bulunur.
Saha ve Ekipman
Orta mesafe koşuları atletizmin aletsiz yapılan branşlarından biridir. Atletlerin kullandıkları kıyafet ve koşu ayakkabısı dışında herhangi bir alet kullanılmaz.
Pist : Atletizm pisti futbol sahasının çevresine çizilir. Saha bölümüne en yakın kulvarların (iç kulvarların) uzunluğu 400 m’dir. Pistin kendisi yaklaşık 100’er metrelik iki düzlükle yine 100’er metrelik iki dönemeçten oluşur. Standart Pistte 8 kulvar bulunur; bunların her birinin genişliği 122 santimetredir.
Atletizm pistlerinde “tartan” denilen sentetik bir bileşik olan yapay zemin kullanılır.
Orta Mesafe Koşuları Dünya Rekorları
800 metre Rekorları
Erkeklerde :
- 1:41.01 David Rudisha ( Kenya) 29 Ağustos 2010 Rieti Yarışları Rieti, İtalya
Kadınlarda :
- 1:53.28 Jarmila Kratochvílová (Çekoslovakya) 26 Temmuz 1983 Münih, Almanya
1500 metre Rekorları
Erkeklerde :
- 3:26.00 Hicham El Guerrouj ( Fas) 14 Temmuz 1998 Golden Gala Roma, İtalya
Kadınlarda :
- 3:50.07 Genzebe Dibaba (Etiyopya) 17 Temmuz 2015 Elmas Lig Monako
1 Mil Rekorları
Erkeklerde :
- 3:43.13 Hicham El Guerrouj ( Fas) 7 Temmuz 1999 Golden Gala Roma, İtalya
Kadınlarda :
- 4:12.56 Svetlana Masterkova (Rusya) 14 Ağustos 1996 Weltklasse Zürich, Zürih, İsviçre
Değerli arkadaşlar atletizmde orta mesafe koşuları nı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.
Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…
Şu yazılara da göz atabilirsiniz.
KARDEŞİM BU YAZILARDA 1 SAAT Mİ DEMEK İSTEDİN 1:41.01 David Rudisha ( Kenya) 29 Ağustos 2010 Rieti Yarışları Rieti, İtalya