spor eğitim

Çekiç Atma Nedir | Atletizmde Çekiç Atma

Çekiç atma nedir , teknikleri nelerdir, çekiç kaç kilodur, çekiç nasıl atılır, çekiç atma kuralları nelerdir ?

Çekiç Atma

Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde çekiç atma sporu hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Yazının sonunda “Çekiç Atma Nedir” konulu videoyu da izleyebilirsiniz. İyi okumalar…

Çekiç atma : Atletizmde atma branşlarından biridir. Diğer atmalı sporlar gibi amaç kurallar içinde çekiç olarak anılan malzemeyi olabildiği kadar uzağa atmaktır. (Yazının sonundaki videoyu izleyerek net bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.)

Kullanılan malzeme, bir tele bağlı çelikten üretilmiş ufak bir toptur. Bu spora çekiç atma denmesinin sebebi eski zamanlarda gerçekten bir çekiçin fırlatılıyor olmasıdır.

Hâlen İskoçya’daki Highland Games gibi bazı festivallerde bu spor çekiçle yapılmaktadır. Çekiç atma sporu atletizmde atmalar branşının 4 atma dalından biridir. (Diğerleri: gülle atma, disk atma, cirit atma)

Bu spor 1900 yılından itibaren Olimpiyat oyunlarında yer almaktadır. Ancak bu tarih erkekler için geçerlidir. Bayanlar için bu spor ilk defa 1995’te resmiyet kazanmıştır. 2000 yılında Sydney’de düzenlenen Olimpiyat Oyunlarında bayanlar ilk defa bu alanda yarışmışlardır

Kurallar ve Ekipman

Çekiç atma sporunda atlet, çekici fırlatmadan önce vücuduyla üç tam ve seri dönüş yaparak çekicin hız kazanmasını sağlar. Bu spor için güç, denge ve çok iyi bir zamanlama gereklidir. Atlet atış yaparken, fırlatma alanını çevreleyen çembere ya da çemberin dışına basarsa atış geçersiz olur. Veya atış sırasında çekiç, atış alanında dairenin merkezinden doğru çizilen 40 derecelik bir açı diliminin dışına düşerse atış geçersiz sayılır.

Çekiç : Bu sporda kullanılan malzeme, bir tele bağlı çelikten ufak bir toptur. Telin uzunluğu en fazla 1.22 m’dir

Çekiç Ağırlığı : 7,257 kg.dır.

Başı: Demir veya pirinçten yumuşak olmayan diğer metallerden yapılır. Tam küredir ve en az çapı 102 mm, en fazla 120 mm’dir.

Teli: Başla tutma halkasını birbirine bağlar. Tel tek parça çapı 3 mm’den fazla olmayan çelikten yapılmıştır.

Tutma Halkası: Sert, eğilmez, kalınlığı 9 mm. olan metalden yapılır. Eni 11 cm., uzunluğu telin tam gerilmesinde 11,5 cm.’dir. Aletin uzunluğu 117,5 cm.’den daha az olmamalıdır.

Koruma Kafesi : Disk-çekiç atış dairesini veya alanını çevreleyen  disk-çekiç atma kafesi adı verilen bir kafes vardır. Bu kafes özellikle seyircileri yanlışlıkla yanlış yöne atılan diskten veya çekiçten korumak amacıyla yapılmıştır. Bu kafesin yüksekliği en az 3,35 metredir.

Atma Dairesi : Çekiç, 213,5 cm çapındaki bir çemberin içinden atılır. Çemberin yüzeyi asfalt, tartan veya beton olabilir. Çember tam ortadan bir çizgi ile dikine ikiye bölünür. Çemberi bölen çizginin uzantıları iki yandan dışarıya doğru 75 cm çıkar. Çizgiler çembere çizilmez, çizgilerin teorik olarak çemberin ortasından geçtiği varsayılır.

Dünya Rekorları

Erkekler için Dünya Rekoru 86.74 m derece ile, Yuriy Sedykh’e aittir. Sedykh, rekoru 1986 yılında Almanya’nın Stuttgart kentinde düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda kırmıştır.

Kadınlarda rekor Anita Włodarczyk’e aittir. Polonyalı Włodarczyk 15 Ağustos 2016 günü Rio Olimpiyatları’nda eski rekorunu geliştirerek 82,29 metre yapmıştır.

Ülkemizde ise bu sporun en büyük temsilcisi Eşref Apak’tır. Türkiye rekoru 81.45 m ile Eşref Apak’a aittir.

Çekiç Atma Video

Değerli arkadaşlar atletizmde çekiç atma yı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizm Nedir

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

Gülle Atma

Cirit Atma

Futbol Oyun Kuralları

Basketbol Kuralları

Hentbol Kuralları

Badminton Kuralları

Masa Tenisi Kuralları

Bocce Nasıl Oynanır

Voleybol Kuralları

Atletizm Branşları
Atletizm Branşları

Join The Discussion