spor eğitim

Disk Atma Nedir ? | Atletizmde Disk Atma

Disk atma nedir , teknikleri nelerdir, disk kaç kilodur, disk nasıl atılır, disk atma kuralları nelerdir ?

Disk Atma

Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde disk atma hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Yazının sonunda “Disk Atma Nedir” konulu videoyu da izleyebilirsiniz. İyi okumalar…

Disk atma : Disk adı verilen nesnenin belirli kurallar çerçevesinde en uzağa atılmasını amaçlayan, hafif bir atletizm spor dalıdır. Atletizmde atmalar branşının 4 atma dalından biridir. (Diğerleri: çekiç atma, gülle atma, cirit atma)

Disk atma atletizmin en eski dallarından biridir. Eski Yunan şairi Homeros yapıtlarında disk atmaya sık sık yer vermiştir. M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunanlı heykelci Myron’un ünlü “Diskobolos” heykeli disk atan bir atleti tasvir etmektedir.

Disk, 1896’dan itibaren modern Olimpiyat Oyunları’nda yer aldı.

Disk Nasıl Atılır

Disk Nasıl Atılır

Atlet atış çemberinde alana sırtı dönük şekilde durur. Diskin ortası avucunun ortasına gelecek şekilde tutar ve parmaklarıyla diskin kenarlarını kavrar. Sert ve ayaklar birbirine yakın şekilde dönerek diski atış bölgesine atar. Bir buçuk tur döndüğünde yüzü atış bölgesine dönüktür ve bu esnada diski elinden çıkarır.

Kurallar

Atış başladıktan, sonra vücudun herhangi bir yeri çembere veya dışına değerse atış geçersiz olur. Diskin elden çıkmasından sonra, atlet hareketinin devamı olarak arkaya doğru dönmeli ve dengesini sağlamalıdır.

Atlet, disk yere düşmeden dairenin dışına çıkamaz. Atletin oyun alanını, daire yarıçap çizgisinin arkasından ve ayakta terk etmesi gerekmektedir.

Atılan disk sektör çizgilerinin içine düşmelidir. Bu kuralların dışında yarışmacı diski istediği gibi tutmakta ve dilediği tekniği kullanarak atmakta serbesttir.

Yarışmada 8 ya da daha az yarışmacı varsa 3 denemeden sonra, 3 deneme daha yapılabilir. Ancak yarışmacı sayısı 8 den fazlaysa üç atış hakkı vardır. Bu atışlar sonunda en iyi dereceyi yapan yarışmacı birinci olur. Beraberlik durumunda en iyi ikinci atış galibi belirler.

Atlet eline reçine sürebilir, ancak atış alanına ve ayakkabılarının altına herhangi bir maddeyi süremez, eldiven kullanamaz, parmaklar birleştirilerek bantlama yapılamaz.

Disk Atma Alanı ve Ekipman

Disk atma dairesi : Disk atılan dairenin çapı 2.5 metredir. Bu daire yerden biraz yüksek olmalıdır. Dairenin iç yüzeyi ise düz ve 20 mm alçak olmalıdır.

Disk Atma Saha Ölçüleri

Disk atma kafesi : Disk atış dairesini veya alanını çevreleyen  disk atma kafesi adı verilen bir kafes vardır. Bu kafes görevlileri, yarışmacıları ve seyircileri yanlışlıkla yanlış yöne atılan diskten korumak amacıyla yapılmıştır. Bu kafesin yüksekliği en az 3,35 metredir.

Atma bölgesi : Dairenin merkezinden 40 derecelik bir açı ile atılacak yöne doğru belirlenir. İki tarafında sınır çizgileri ve mesafe aralıklarını belirleyen çizgiler bulunur.

Disk Atma Bölgesi

Disk : Gövdesi ağaçtan veya başka uygun bir materyalden yapılır. Kenarları ise metaldir. Diskin merkezinde çıkarılabilen ağırlık vardır. Bu ağırlık erkeklerde 2 kg, bayanlarda 1 kg’dır. Diskin çapı erkeklerde 219 mm ila 221 mm arasında bayanlada ise 180 mm ile 182 mm arasındadır.

Disk Atma Dünya Rekorları

Disk Atma Rekorları

Erkeklerde :

  • 74,08 m Jürgen Schult ( Doğu Almanya) 6 Haziran 1986 Neubrandenburg, Doğu Almanya

Kadınlarda :

  • 76,80 m Gabriele Reinsch (Doğu Almanya) 9 Temmuz 1988 Neubrandenburg, Doğu Almanya

“Disk Atma Nedir” Videolu Anlatım

Değerli arkadaşlar atletizmde disk atma yı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizm Nedir

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

Gülle Atma

Cirit Atma

Futbol Oyun Kuralları

Basketbol Kuralları

Hentbol Kuralları

Badminton Kuralları

Masa Tenisi Kuralları

Bocce Nasıl Oynanır

Voleybol Kuralları

Disk Atma Sahası

Join The Discussion