Uncategorized

Judo Nedir

Judo nedir, judo nasıl yapılır, judo kuralları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazı içeriğinde bulabilirsiniz. Ayrıca yazının sonunda videoyu izleyebilirsiniz. Ya da direk buradan. Haydi başlayalım…

judo

Judo kelime olarak ” JU ” yumuşaklık, nezaket, esneklik, çeviklik ” DO ” ise yol, disiplin, felsefe anlamına gelir.

Judo; denge, kuvvet, kaldıraç, merkezkaç gibi birçok fizik kuralını en iyi şekilde değerlendirerek kullanma, sportif esaslarla sanat ve felsefenin birleştiği bir olgudur.

Kökeni Japonya’ya uzanan Judonun temelleri 1882 yılında Dr. Jigoro Kano tarafından atılmıştır. Temel anlamda bir savunma sporu olarak bilinse de, bir felsefesi olan önemli öğretiler arasında yer alır. Judoyu öğrenmek isteyenler için alınacak eğitimin çok uzun süreceği söylenebilir. Bunun nedeni sadece judonun kurallarını ve tekniklerini öğrenmek değil, aynı zamanda rakibin hareketlerini önceden sezmek ve buna doğru karşılık vermekte yatar. Bu sebepten alınacak eğitim içerisinde rakibi öğrenmek te yer almaktadır.

Judo 1964 yılından beri olimpiyatlarda yer alan olimpik bir spor branşıdır.

Judo Nasıl Yapılır?

Judo 8 ya da 10 metrekare bir alanda yapılır. Bu alanı çevreleyen 4 metrelik
emniyet alanı bulunur.

Judo teknikleri üç ana kategoriye ayrılıyor: Nage Waza (fırlatma teknikleri), Katame Waza (yakalama teknikleri) ve Atemi Waza (vuruş teknikleri). Hamleler tekniği uygulayan kişi olan Tori tarafından tekniğin uygulandığı kişi Uke’ye karşı yapılıyor. 

Judo Nage Waza Teknikleri

  • Ippon-Seoi-Nage (tek kollu omuz atışı): Tori, Uke’yi doğrudan öne çekerek dengesini bozar. Sağ kolu Uke’nin koltuk altına yerleştirildiğinde, Tori sırtı Uke’ye dönük olarak sağ ayağının üzerinde döner. Tori daha sonra sağ omzunu indirir ve Uke’yi dairesel bir hareketle omzunun üzerinden atar.
  • Harai Goshi (süpürme kalça atışı): Tori, Uke’yi öne ve sağa çekerek dengesini bozar. Tori daha sonra kalçaları Uke’ye karşı olacak şekilde döner ve sağ bacağını kullanarak Uke’nin ağırlık taşıyan sağ bacağını yerden kaldırır ve sonunda uke’yi kalçasının üzerine atar.
  • Osotogari (bacak atma): Tori, uke’yi geri iterek dengesini bozar, ardından tori sağ bacağını kullanarak uke’nin ağırlık taşıyan sağ bacağını arkadan çapraz bir hareketle yerden süpürür.

Judo Katame Waza Teknikleri

  • Kesa Gatame (yerde hareketsiz tutuş): Tori, Uke’nin kolunu koltukaltında tutarken diğer kolu Uke’nin boynundadır ve Uke sırtüstü vücudunun üzerinde yan yatar. Bacaklarını birbirinden ayıran Tori, Uke’yi bu duruşta tutar.
  • Kami Shiho Gatame (üstte dört köşe tutuşu): Tori, yerde sırtüstü yatan Uke’nin üzerine tersten yatar. Tori’nin baş bölgesi Uke’nin karnına, karın bölgesi ise Uke’nin başına denk gelir.
  • Nami-Juji-Jime (normal çapraz boğazlama): Tori, Uke’nin üzerindeyken kollarını çapraz bir şekilde Uke’nin yakasına doğru bastırarak onu kilitler.

Judo Atemi Waza Teknikleri

Atemi Waza vuruş teknikleri avuç içi, el kenarı, parmaklar, dirsek, diz, ayak ve topuk bölgeleri kullanılarak rakibin hayati noktalarına yapılan hücum hamlelerinden oluşuyor. 1880’li yıllarda kullanılan bu teknikler, ilerleyen yıllarda bir spor disiplinine dönüşen Judonun rekabet repertuarından çıkarıldı. Atemi Waza teknikleri tehlikeli yapıları nedeniyle müsabakalarda veya normal antrenmanlarda kullanılmıyor.

judo

Judo Kuralları Nelerdir?

Judo sporu karmaşık olmayan basit kurallarla yapılıyor. Resmi karşılaşmalarda uygulanan kurallar genel olarak şu şekilde: 

  1. Müsabaka Alanı

Judo maçları kenar uzunlukları 14 metre olan kare bir alanda gerçekleşiyor. Genel müsabaka alanı güvenli bölge ve oyun alanı diye ikiye ayrılıyor. Maçlar genel müsabaka alanının içinde yer alan 8’er metre kenar uzunluğuna sahip bir zeminde oynanıyor. Oyun alanında esnek ve yumuşak malzemeden oluşan bir Judo minderi kullanılıyor. 

  1. Maç Süresi ve Kuralları

Judo maçları uluslararası organizasyonlarda ve kuralları Türkiye Judo Federasyonu tarafından belirlenen Büyükler Süper Ligi’nde 5 dakika olarak oynanıyor.

Judo maçı sırasında cezayla sonuçlanan yasaklı hareketler şu şekilde:

  • Rakiple etkileşime girmekten kasten kaçınmak,
  • Savunma pozisyonunu 5 saniyeden fazla sürdürmek,
  • Saldırıyormuş gibi yapmak ve rakibi aldatmak,
  • Kasıtlı olarak sınırların dışına çıkmak ve rakibi itmek,
  • Yaralama amaçlı tehlikeli eylemlerde bulunmak.
  1. Judo Malzemeleri

Judo yapmak için gerekli ekipmanlar diğer sporlara göre daha basit malzemelerden oluşuyor. Antrenman sırasında dirsek ve baş koruyucu gibi çeşitli judo malzemeleri kullanılsa da resmi müsabakalarda yalnızca judo kıyafeti ve kuşaklara izin veriliyor. 

Judogi adı verilen geleneksel üniforma antrenman ve maç sırasında kullanılıyor. Modern dövüş sanatlarında kullanılan ilk üniforma özelliğine sahip judogi kıyafeti pantolon ve tunikten oluşuyor. Maç sırasında sporculardan biri beyaz, diğeri ise mavi renkli judogi giyiyor. Uluslararası Judo Federasyonu tarafından belirlenen kurallara göre judogi formasının sporcuya mükemmel bir şekilde uyması gerekiyor.

  1. Puanlama ve Skor

Sporcuların Judo maçları sırasında elde edebileceği dört farklı puan türü bulunuyor. 

  • Ippon Puanı: Rakibin sırtının yere değmesiyle kazanılan Ippon puanı, sporcuya anında zafer kazandırıyor. Bu nedenle Judokalar maç boyunca rakibini tek bir hamleyle yere sererek Ippon puanı alma fırsatını kovalıyor. Ayrıca, sporcular rakibini en az 25 saniye boyunca omuzları ve sırtı yere temas edecek şekilde hareketsiz tutarsa da Ippon yapmış sayılıyor.
  • Waza-Ari: Judo maçında iki Waza-Ari puanı bir ippon’a denk geliyor. Rakibini 20-24 saniye boyunca yerde hareketsiz tutabilen sporcular bir Waza-Ari puanı kazanıyor.
  • Yuko: Yuko puanları daha kısa süreli kilitlemeler sonucu elde ediliyor. Judokalardan biri çok sayıda yuko puanına ve bir Waza-Ari puanına sahip olsa bile, rakibi ippon yaptığı takdirde mağlup sayılıyor. Yuko puanı 15-20 saniye aralığındaki kilitlemeler için veriliyor.
  • Koka: Rakibinin omuz, uyluk ve kalça bölümlerini yere seren sporcular, bu pozisyonu 10-15 saniye boyunca koruduğunda koka puanı kazanıyor.

Ayrıca, Judo sporunda ceza puanları da bulunuyor. Shido adı verilen cezalar oyalama taktikleri ve uzun süreli atak yapmama durumlarında veriliyor. İlk ceza uyarı niteliğindeyken ikincisi yuko puanı, üçüncüsü waza-ari ve dördüncüsü ise ipponla sonuçlanıyor.

Judo Terimleri Nelerdir?

Judo, Japonya kökenli geleneksel bir spor olduğu için çok sayıda Japonca terim bulunuyor. Bu sporun nasıl yapıldığını daha iyi anlamak için genel terimlere aşina olmanız gerekebilir.

  • Ashi: Ayak veya bacakları nitelemek için kullanılıyor.
  • Dojo: Sporun öğretildiği yer, Judo akademisi veya kursu
  • Judogi: Sporcular tarafından giyilen geleneksel Judo elbisesi.
  • Judoka: Judo yapan sporcular, ustalar ve dövüş sanatçılarına deniyor.
  • Matte: Maçın durdurulması için hakem tarafından sporculara iletilen ayrılma komutu.
  • Obi: Judo kuşakları için kullanılan terimlerden biri.
  • Rei: Judokaların maç öncesi ve sonrasında verdikleri saygı selamlaması.
  • Sensei: Dövüş sanatını öğreten kişi, Judo ustası.
  • Tatami: Judo matı veya minderi için kullanılan terim.
  • Tori: Tekniği uygulayan kişi.
  • Uke: Tekniğin uygulandığı kişi.

Judo kuşakları ve Danları

Öğrencilik devresi

Judokaları teşvik etmek amacıyla her 6 ayda bir sınav yapılarak bir üst kuşağa geçmeye imkân verilir. Kyu(öğrencilik) devresi 6 kemer renginden oluşur.

judo kuşakları

Ustalık dereceleri

Bu devreleri geçiren sporcu zor ve meşakkatli bir imtihandan geçerek Dan ustalık derecesi olan “Siyah” Kemeri almaya çalışır. Dan alacak kişinin tüm teknikleri sağlı ve sollu olarak yapması, kombine ve kontra atakları bilmesi gerekir. Ustalık dereceleri 10 adettir:

judo danlar
Videolu Anlatım

Değerli arkadaşlar judoyu kısaca, genel hatlarıyla ve teknik terimlere boğmadan anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Diğer branşlarla ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Spor branşlarıyla ilgili videolar için Spor & Eğitim kanalını ziyaret edebilirsiniz. Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Join The Discussion