spor eğitim

Bayrak Yarışı Nedir ? Atletizmde Bayrak Koşusu

Bayrak yarışı nedir, bayrak yarışı kaç metredir, bayrak koşusu nasıl yapılır, bayrak yarışının kuralları nelerdir ?

atletizmde bayrak yarışı

Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde bayrak yarışı hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Ayrıca yazının sonunda videolu anlatımı izleyebilirsiniz.

Bayrak Yarışı Nedir

Takımların 30 cm boyundaki tahta veya metal bir sopayı (stafeti) elden ele geçirerek ve sırayla koşarak yaptıkları yarışlardır. Takımlar 4 atletten oluşur.

Her dört atlet yarışın bir ayağını ya da etabını koşar, elindeki stafet denen bayrağı işaretli sopa değiştirme bölgesinde takımın bir sonraki üyesine verir. Takımın son üyesi bayrağı bitişe kadar taşır ve yarışı bitirir.

Antik Yunan Olimpiyatlarında meşale ile yapılan bayrak koşuları, modern atletizm yarışmalarında ilk kez 1896 Atina Olimpiyatları’nda yer almıştır. Günümüzde dörder kişilik takımlar hâlinde çeşitli mesafelerde koşulmaktadır. Bayrak yarışı veya bayrak koşusu olarak anılmaktadır.

Bayrak Yarışı Türleri

Bayrak Yarışları 2 kategoride yapılır. Bunlar;

  • 4×100 metre
  • 4×400 metre

şeklindedir.

Ayrıca Olimpik olmayan 4×200 metre, 4×800 metre, 4×1500 metre ve 100-200-300-400 metre karışımından oluşan İsveç bayrak kategorilerinde de yarışma yapılmaktadır.

Bir de yalnız Balkan Ülkeleri arasında yapılmış ve adı “Balkan Bayrak” olarak kalmış, dörder atlet arasında 800, 400, 200 ve 100 m koşulan bir türü vardır.

4×100 metre : Erkekler ve bayanlar arası yapılan olimpik atletizm yarışmasıdır. 4×100 metre bayrak yarışı baştan sona kulvarlarda koşulur.

Çıkış yapan atlet bayrağı sağ eliyle taşır. Bayrak bir turda her 100 m sonunda olmak üzere, üç kez el değiştirir. Her kulvarın 20 m’lik bayrak değiştirme bölgesi işaretlenerek değişikliklerin buralarda yapılması sağlanır. Buna uymayan takımlar diskalifiye edilir. Hiçbir atlet yarışmada bir bölümden fazla koşamaz.

4×400 metre : Bu bayrak yarışı da 4×100 metre gibi erkekler ve bayanlar arası yapılan olimpik atletizm yarışmasıdır.

4×400 metre bayrak yarışında ikinci yarışmacıdan itibaren takımlar, verilmiş olan handikapa göre 400 ya da 500 m sonunda iç kulvara geçebilirler. Yarışın kulvarda koşulmayan bölümlerinde atletler, bayrak değiştirmek için kendi kulvarlarına dönmelidirler.

Atlet bayrağı verdikten sonra, hemen kulvarı terk etmeli ve arkadaki takımın atletine engel olmamalıdır. Herhangi bir takım, kasıtlı veya kasıtsız engelleme yaparsa veya bayrak değiştirirken yardımla-şırsa takım hâlinde diskalifiye olur.

Bayrak Koşusu Kurallar

  • Takım üyelerinin sırayla koşmasına dayanan bayrak yarışlarında amaç, koşucunun kendi mesafesini bitirdikten sonra elinde bulunan sopayı (stafeti) kendisinden sonra koşacak olan arkadaşına vermesidir.
  • Yarışa tabanca atışıyla başlanır.
  • 4×100 yarışında yarış boyunca, koşucular başladıkları kulvarlarda devam etmek zorundadır. 4×400 de ise belli bir mesafeden sonra kulvar değiştirilebilir. Ancak bayrak değişimi için yarışmacı kendi kulvarına dönmek zorundadır.
  • Yarışmacı stafeti düşürürse, düşüren atlet yerden alır.
  • Takımlardaki dört atletin her biri yarışmanın bir bölümünde koşar, koşu sırasında elde bir stafet taşınır. Bayrak değişimi 20 metrelik bir bölgede yapılmak zorundadır.
  • Stafet fırlatılarak değiştirilemez.
  • Her koşucunun aynı mesafeyi koşmasını sağlamak için, başlama kulvarları birbirinden mesafe farkıyla ayrılmıştır.
  • Yarışmacılardan birisinin hatalı çıkış yapması durumunda çıkış tekrarlanır. İki kez hatalı çıkış yapan atlet diskalifiye edilir. Pist yarışmalarında diskalifiye olan atlet, pisti hemen terk etmelidir. Hatalı çıkıştan sonra yarışmacılar, tabancanın yeniden ateşlenmesi ile geri çağrılır.
  • Yarışmalarda dereceler elektronik kronometre ile saptanır. Bu kronometreler, yarışmayı başlatan tabancaya bağlanmıştır ve ateşleme ile kendiliğinden otomatik olarak çalışmaya başlar. Ayrıca ipi göğüsleyen atlet, saniyenin yüzde birini saptayabilen “Foto Finiş” aletiyle tespit edilir.
Bayrak Yarışı 1

Saha ve Ekipman

Pist : Atletizm pisti futbol sahasının çevresine çizilir. Saha bölümüne en yakın kulvarların (iç kulvarların) uzunluğu 400 m’dir.  Pistin kendisi yaklaşık 100’er metrelik iki düzlükle yine 100’er metrelik iki dönemeçten oluşur. Standart Pistte 8 kulvar bulunur; bunların her birinin genişliği 122 santimetredir.

Atletizm pistlerinde “tartan” denilen sentetik bir bileşik olan yapay zemin kullanılır.

Çıkış Takozu : Çıkış takozları, başlangıç çizgisinin hemen arkasına vidalanan, yarışmacının ayaklarını basarak ilk hızını almasını sağlayan genellikle metal bir alettir. Ayakların konduğu düz kısımlar, atletlerin tercihine göre ayarlanabilir.

Çıkış takozları ile çömelmiş durumda çıkış yapmaya 1894’ten sonra başlanmış olup, ilk kez 1930’da resmi yarışmalarda kullanılmıştır. Çıkış takozlarına, önemli yarışlarda yanlış çıkışları otomatik olarak saptayan elektronik bir mekanizma eklenir.

Stafet : Stafet düz ağaç veya metal bir borudan yapılmış olup 28-30 cm uzunluğunda, 50 gram ağırlığında ve tek parçadır.

Bayrak Yarışı Dünya Rekorları

4 x 100 metre Rekorları

Erkeklerde :

  • 37.04  Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt ( Jamaika) 4 Eylül 2011 Dünya Şampiyonası Daegu, Güney Kore

Kadınlarda :

  • 40.82  Tianna Madison, Allyson Felix , Bianca Knight, Carmelita Jeter (USA) 10 Ağustos 2012 Londra

4 x 400 metre Rekorları

Erkeklerde :

  • 2:54.29  Andrew Valmon, Quincy Watts, Butch Reynolds, Michael Johnson ( ABD) 17 Nisan 1994, Mt. SAC Relays, Walnut, ABD

Kadınlarda :

  • 3:15.17  Tatyana Ledovskaya, Olga Nazarova, Mariya Pinigina, Olga Bryzgina (Sovyetler Birliği) 1 Ekim 1988 Olimpiyat Oyunları Seul, Güney Kore

Bayrak Yarışı Video

Değerli arkadaşlar atletizmde bayrak koşuları nı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizm Nedir

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

Gülle Atma

Cirit Atma

Futbol Oyun Kuralları

Basketbol Kuralları

Hentbol Kuralları

Badminton Kuralları

Masa Tenisi Kuralları

Bocce Nasıl Oynanır

Voleybol Kuralları

Join The Discussion