Değerli arkadaşlar bu yazımda adım adım Rize’de gezip görmeniz gereken yerleri özgün bir şekilde ve en orjinal fotoğraflarla anlattım.
Bu yazıyı okuduktan sonra Dağmaran, Rize Kalesi, Ağaran Şelalesi, Ayder Yaylası, Badara Yaylası, Pokut Yaylası, Huser Yaylası, Çiçekli Yaylası, Kavrun Yaylası, Samistal Yaylası, Elevit, Trovit, Palovit, Gito, Ambarlı ve daha fazlası hakkında fikir sahibi olacaksınız. Ve Rize’yi en iyi siz gezeceksiniz 🙂
Özellikle ilk defa gelenler için ayrıntılı bir gezi rehberi niteliğinde bir yazı. Ayrıca bu yazıda belirttiğim gezip görmeniz gereken mekanların, yazı içinde geçen ismine tıklayarak o mekan hakkında yazdığım ayrıntılı yazıya da ulaşabilirsiniz.
İçerik
Rize Hakkında
Ülkemizin kuzeydoğusunda Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan, en çok yağış alan ilimiz, çay üretim havzası, kendine özgü iklimi ve bitki örtüsü olan, olağan üstü bir doğa.
Son verilere göre 331 bin nüfusa sahip şehrin 12 ilçesi bulunmaktadır. Ilıman bir iklime sahiptir.
Son bir yıl içerisinde Rize’yi ziyaret eden turist sayısı 70 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 750 bin kişidir. Bu potansiyel, yapımı devam eden Rize-Artvin Havaalanı‘nın bitmesiyle katlanarak artacaktır.
Son yıllarda tur şirketleri günübirlik veya iki günlük turlarla, özellikle Rize Turu, Karadeniz Turu veya Doğu Karadeniz Turu gibi opsiyonlarla yaygın olarak yöreye turist taşımaktadır.
Rize’de Gezilecek Yerler
Günübirlik Rize Turu’yla gezilip görülecek güzergahlar belli yerlerdir. Örneğin Rize Kalesi, Şehir Merkezi, Ayder Yaylası, Zilkale şeklinde olur genellikle.
Ancak ben bu yazımda Rize’de gerçek manada gezilecek, görülecek her yeri anlatmayı umuyorum siz değerli okurlarıma. Adım adım ilerlemek istiyorum.
Rize Gezi Rehberi 1. Gün
Rize’deki ilk gününüzde sabah kahvaltısı için Dağmaran‘a çıkmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bütün şehri ayaklarınızın altına seren bir mekanda açık büfe güzel bir kahvaltıyla gezi gününüzün startını vermiş olursunuz.
Güzel bir kahvaltıdan sonra Dağmaran’dan inip Rize Kalesi’nde çayınızı içebilirsiniz.
Hem şehir merkezinde hem de şehre ve denize hakim bir noktada Rize Kalesi. Seyir eşliğinde bir demlik çay içtikten sonra kaleden ayrılabilirsiniz.
Sıradaki durağımız Çayeli Ağaran Şelalesi.
Suyun kayalardan akarken ipeksi bir yumuşaklıkla dans edişini seyredersiniz. imkanınız varsa mangal malzemenizi alarak öğlen yemeğinde mangal keyfi yapabilirsiniz.
Ayrıca şelaleye karşı yemek yiyebileceğiniz kafe ve lokantalar da mevcut.
Çayelin’den ayrılmadan Haremtepe (Çeçava) köyüne çıkıp gizli bahçeyi de görmelisiniz. Burada çayın damağa değil göze hitap edişine şahit olacaksınız.
Belki şaşırdınız ama gördüğünüz bir picasso tablosu filan değil tamamen gerçek. Picasso çanak anten çizmez 😊😊Resmi görünce yaşadığınız şaşkınlığı oraya gidince de yaşayacaksınız.
Ağaran’dan sahile inip Çayeli’nin batı çıkışından tabelaları takip ederek tekrar yukarı çıkacaksınız. Ancak yolların çok dar olduğunu belirtmek isterim. 12 km lik mesafeyi 35-40 dakikada çıkabilirsiniz.
Çeçava’dan ayrıldıktan sonra artık meşhur Ayder Yaylası‘nı görme vakti.Sahil yolundan doğuya devam ederek Ardeşen kavşağına kadar gidip, Fırtına Deresi boyunca Kaçkarlar’a doğru tırmanacaksınız.
Rize Merkez Ardeşen arası mesafe 49 km, Ardeşen-Ayder arası 38 km’dir. Ancak Fırtına Vadisi boyunca gittiğiniz 38 km, size muhteşem seyir manzaraları sunarak, bitmesini istemediğiniz bir yolculuğa dönüşebilir.
Ardeşen’den yukarı 21 km çıktıktan sonra Çamlıhemşin’e ulaşırsınız. Çamlıhemşin çıkışından sola dönerek köprü üzerinden geçip 17 km ilerledikten sonra Ayder’desiniz. Ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar için Ayder Yaylası yazıma göz atabilirsiniz.
Ayder’in tadını uzun uzun çıkarmanızı hatta gece buradaki otellerden birinde konaklamanızı tavsiye ederim. Çok sayıda alternatif mevcut. Kaplıcada yıkanmakta yapılabilecekler arasında.
Yemek yiyebileceğiniz çok sayıda mekan mevcut. Ben genellikle mangal yapmayı tercih ediyorum 🙂
Rize Gezi Rehberi 2. Gün
Ertesi sabah Muhlama’yla güzel bir kahvaltıdan sonra güzergahınız Kavron Yaylası, Huser Yaylası ve Avusor Yaylası olmalıdır.
Değerli arkadaşlar buraya kadar anlattığım mekanlara kendi aracınızla veya herhangi bir otomobille ulaşmanız mümkün. Ancak bundan sonra anlatacağım yaylalara, asıl saklı cennet bahçelerine biraz daha yüksek, veya 4×4 araçlarla çıkmak gerekir.
Şunu da söylemeliyim ki, tur minibüsleri, transitler vs. çıkabilmekte.
Yolculuğumuzun bundan sonraki kısmı tamamen bir rüyada gibi hissetirecek. Kesinlikle abartmıyorum. Bulutların üzerinde salıncakta sallanmak dersem belki biraz açıklamış olurum 🙂
Bulut denizini en iyi seyredeceğiniz yaylalardan biri Huser Yaylasıdır.
Size başka güzergahlar sunulursa uymayın çünkü yayla gezileri aynı vadideki yaylalar üzerinden yapılmalıdır. Aksi halde zaman ve yakıt kaybınız olur tüm gününüz araçla yol yaparak geçer.
Bence bugün önce Avusor Yaylası’nı gezip sonra Huser Yaylası’na giderek günü burada bitirmek ve gece de Huser Yaylasında konaklamak en doğrusu.
Ertesi gün harika bir yöresel kahvaltıyla güne başlarsınız. Kısa bir sabah yürüyüşü fena olmaz. ardından vakit kaybetmeden “yolcu yolunda gerek” deyip yola koyulmalısınız.
Rize Gezi Rehberi 3. Gün
Sıradaki hedefimiz Kavrun Yaylası. Güzergahımızı doğru planladığımız için çok uzak değil. Ayder çıkışından sağa saparak biraz tırmanıyoruz.
Ziyaret tarihiniz 15-25 Temmuz arasındaysa şanslısınız. Kavrun’da Vartevor Şenliklerine şahit olur, Vartivorcularla yaylacıların coşkusuna ortak olabilirsiniz. Belkide ilk horonunuzu burada oynarsınız.
Horon demişken söylemeden geçemeyecem. Rize’de kimse “horon tepmek” tabirini kullanmaz. Horon oynamak denir. Doğrusu da budur zaten. Tepmeyi kim nereden uydurdu bilmiyorum.
Kavron Yaylası’nda yeterince vakit geçirdikten sonra rotamızı Sal Yaylası, Pokut Yaylası ve Hazindağ Yaylası istikametine döndürüyoruz.
Çamlıhemşin’e kadar iniyoruz ve Çamlıhemşin çıkışından 8 km düz devam ederek Şenyuva’ya kadar ilerliyoruz. Şenyuva’nın karşı yamacından tepeyi tırmandıktan hemen sonra Sal Yaylası’nı görebilirsiniz. Mesafe 14 km. Ancak bir saat kadar süreceğini belirtmek isterim..
Hemen devamında Pokut yaylası gelir zaten.
İki yayla arasında yürüyüş yolu mevcut. Birinden diğerine yürüyüşler yapılır genelde. Pokut Yaylası hem konum itibariyle hem de sunduğu manzara itibariyle harikadır. Bence geceyi de burada geçirmelisiniz. Ama öncesinde gün bitmeden Hazindağ’a uğramalısınız.
Pokut Yaylasından sonra yaklaşık 20 km ilerleyerek Hazindağ’a (Hazindak) ulaşırsınız. Burada yeterli vakit geçirdikten sonra Pokut’a dönüp geceyi Pokut Yaylası’nda geçirmenizi öneririm.
Ertesi sabah yine harika bir kahvaltıdan sonra rotamızı Zikale ve Çat Vadisi’ne döndürüyoruz. Şenyuva köprüsüne kadar indikten sonra 6 km ilerlediğinizde muhteşem görüntüsüyle Zilkale sizi karşılayacaktır.
Rize Gezi Rehberi 4. Gün
Zil kale’den sonraki durağınız Palovit Şelalesi olmalıdır. Yaklaşık 6 km daha ilerleyerek Palovit Şelalesi’ne ulaşırsınız. Gürül gürül akan şelalenin ihtişamından etkilenmemek elde değil. Gittiğinize asla pişman olmayacaksınız.
Çat Vadisi’ne geldiğinizde bir yol ayrımıyla karşılaşırsınız. İlk alternatifiniz sola sapmak olsun. Bu yolun devamında Elevit, Trovit, Palovit Yaylalarını görmüş olacaksınız.
İlk durağımız Elevit. Aslında burası yayla statüsünde değil ancak yayla görünümünde bir yer. Ardından Trovit, ve Palovit yaylalarını gezeceksiniz. Bu geceyi bu üç yayladan birinde geçirebilirsiniz. Kamp Çadırınız varsa kamp atarak, yoksa bir pansiyonda.
Bu geziye ayırdığınız gün sayısı yeterliyse bu yolun devamında daha yükseklerde bulunan Hapivanak, Hamlakit ve Samistal Yaylalarını da gezebilirsiniz.
Rize Gezi Rehberi 5.Gün
Elevit’te geçirdiğiniz gecenin ardından yine güzel bir kahvaltıyla güne başlarsınız. Zaten bu yaylalarda güne dinlenmiş ve enerjik bir şekilde başlarsınız. Hayatınızın en güzel uykularını burada alırsınız diyebilirim.
Bugünkü Programımız Kale Yaylası ve Çiçekli yaylasını gördükten sonra Badara Yaylası ve Gito Yaylası şeklinde olacak. İlk olarak çiçekli yaylasına çıkmalısınız. Köylük Sırtı’ndan Tahpur ve Verçenik Vadilerini görebilirsiniz.
Burada sabah yürüyüşünüzü yaptıktan sonra vadi boyunca geri dönüp meydanköy Zilkale arasından gitoya çıkabilirsiniz.
19 km mesafe var ancak bir saatte ulaşırsınız.
Gito Yaylası’na ulaştığınızda herhangi bir noktada oturup manzaraya doymaya çalışın 🙂 Her ne kadar mümkün olmasa da siz yapmaya çalışın.
Bulut denizini en iyi seyredebileceğiniz bir diğer yayla da Gito Yaylası’dır. İçinizi ferahlatacak geniş çimenliği ve seyirlik manzarasıyla Gito doyumsuz bir keyif sunar.
Gitonun verdiği sarhoşluk geçince Badara Yaylası ve Ambarlı Yaylasının sırada beklediğini hatırlarsınız. Gito-Badara arası 30 km. Bir buçuk saatte gidebilirsiniz. Bence bugün Badara Yaylası’nı görüp tekrar Gito’ya dönmeli ve bu geceyi Gito’da geçirmelisiniz.
Gito Yaylası’ndaki pansiyonlardan birinde geceyi geçirdikten sonra yine muhteşem bir sabah kahvaltısıyla yeni rotamızı belirliyoruz. Sırada Ambarlı Yaylası ve Hemşin üzerinden dönüş var.
Rize Gezi Rehberi 6.Gün
Çok vakit kaybetmeden Ambarlı Yaylası’na doğru yola koyulmalısınız. Ambarlı Yaylası yüksek rakımlı yaylalardan biri. 2500 m. Bu gezi için ekstra bir gününüz varsa Ambarlıdan iki buçuk saat yürüyerek çıkılan buzul göllerini görmeye gidebilirsiniz.
Kesinlikle gittiğinize pişman olmayacaksınız. İki buçuk saatlik yürüyüş size hiçbir şekilde bulamayacağınız seyir manzaraları sunacak. Ama şimdilik bi dahaki sefere erteliyoruz ve yolumuza devam ediyoruz.
Ambarlı Yaylasında yeterince vakit geçirdikten sonra tekrar Gito’dan geçip Hemşin‘ e iniyoruz. Gito Yaylası Hemşin arası 20 km. Siz bir buçuk saat diye düşünün.
Bu arada şunu belirtmeden geçemeyecem. Hemşin ve Çamlıhemşin iki ayrı ilçe. kafa karışıklığı olmasın.
Hemşin’den transit geçiş yapmıyoruz tabi ki. Hemşin Tabiat Parkı’na uğramadan geçmemelisiniz. Ama önce Kaçkar Pastanesi’nde pide yemelisiniz ya da Saklı Bahçe Alabalık Çiftliğinde muhlama ve balık.
Ziyaret tarihiniz 17-18 Ağustos’a denk gelirse Hemşin Su Sporları Şenliğini izleme veya katılma şansınız olabilir. Ayrıntılı bilgi için Hemşin yazıma göz atabilirsiniz.
Hemşin’de yeterli vakit geçirdikten sonra Rize’ye dönüş yapabilirsiniz. Hala vaktiniz varsa elbette gezilecek başka yerler de var Rize’de.
Rize Yemekleri
Rize’de bir Hatay mutfağını ya da Antep yemeklerini bulamazsınız. Ancak Rize’nin kendine özgü lezzetleri elbette var.
Rize mutfağına kara lahana ve hamsinin hakim olduğunu söyleyebilirim. Ama tabiki hemen her ilçede kaliteli et yemeği yeme şansınız var. Örneğin kavurma ve dana kaburgayı en güzel haliyle bulabilirsiniz.
Aşağıda sıraladıklarım Rize’ye özgü damak tatlarıdır.
- Muhlama
- Hamsili Pilav
- Hamsikoli
- Sebzeli Hamsi
- Pide
- Kara Lahana Sarması
- Kara Lahana Çorbası(Çahala)
- Turşu Kavurması
- Mısır Ekmeği
- Laz Böreği
- Kadayıflı Fındıklı Sütlaç (Turbo) 🙂
- Anzer Balı
- Hemşin Balı
- Kestane Balı
- Karakovan Balı
Rize’ye Ulaşım
Rize’ye nasıl gidilir? En kolay yolu uçakla Trabzon havaalanına inmek. Örneğin bugün uçak bileti 109 tl.
Trabzon Rize arası 82 km. Bir saatte rahatlıkla ulaşırsınız. Trabzon Havaalanında istediğiniz marka ve modelde araç kiralama imkanınız var.
Garenta gibi araç kiralama firmaları olduğu gibi küçük ölçüde araç kiralama galerileri de hemen havaalanı içerisinde. Havaş servisi de mevcut.
Ayrıca şu anda Yapımı devam eden Rize-Artvin Havaalanı’nın bitmesiyle Rize’ye ulaşım daha da kolaylaşacaktır.
Bunun dışında kendi aracınızla veya otobüs firmalarıyla gelebilirsiniz. İç bölgelerden gelenler için Ovit Tüneli’nin açılmasıyla yollar dört mevsim açık.
Rize’den Ne Alınır
- Hediyelik Çay
- Çay Kolonyası
- Tulum
- Kemençe
- Rize Bezi
- Kurutulmuş Çikolatalı Hurma
- Anzer Balı
- Karakovan Balı
- Kestane Balı
- Likapa (Yaban Mersini)
- Hemşin Puşisi
- Hemşin Çorabı
- Mısır Ekmeği
- Yayla Peyniri
- Mısır Unu
- Rize Simidi
- Hurma Pekmezi
- Yöresel Kıyafetler
- El İşlemesi Ve El Örgüsü Eşyalar
Önerilerim
- 4×4 araç kiralayın.
- Değişken hava durumlarına uygun kıyafet bulundurun.
- Yağmurluk bulundurun.
- İyi bir fotoğraf makinesi bulundurun. (aksi halde üzülürsünüz)
- Rize gezinizi dar bir zamana sıkıştırmayın.
- Gezeceğiniz noktalar arasındaki km mesafesine aldanmayın süreyi dikkate alın.
- Yazımda belirttiğim rotayı takip edin 😉