Bal

Kestane Balı Nedir ? En Ayrıntılı Anlatım

Kestane balı. Doğanın sunduğu şifa ve lezzet kaynağı. Bal çeşitleri arasında şifa kaynağı olması bakımından en önde gelenlerden biri. Nedir bu bal çeşitleri? Kestane balı, karakovan balı, ıhlamur balı, deli bal, komar balı, çam balı, çiçek balı şeklinde uzayıp giden bir liste yapılabilir.

Kestane Çiçeği
Kestane Çiçeği

Bu yazımda sizlere kestane balı’yla ilgili her şeyi uzun uzun anlattım. Kestane balının faydaları, kestane balının fiyatı, hakiki bal, organik bal, petek bal, arı sütü, polen, propolis, delibal hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Ya da aklınızdaki şu sorulara cevap bulabilirsiniz. Kestane balı nerede üretilir? Kestane balı nereden alınır? Arı sütü nedir? Arı sütü nereden alınır? Propolis nedir? Polen nedir? Delibal nereden alınır? Gerçek bal nasıl anlaşılır? vs.

Kestane Balı Nedir

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetişen kestane ağaçları bölgeler arasında farklılık göstermekle birlikte haziran ayında çiçeklenir. Arılar bu dönemde bu çiçeklerin özlerini alarak kestane balını üretir.

Kestane Balı.
Kestane Balı.

Kestane balını koyu rengi ve koyu kıvamıyla diğer ballardan ayırt etmek kolaydır. Bir diğer özelliği ise tabi ki kendine has kokusudur. Tadı, diğer bal çeşitlerine kıyasla hafif acımsıdır.

Kestane balı elde etmek için kestane ağaçlarının yoğun olduğu ormanlara ihtiyaç vardır. Doğu karadeniz bölgesi kestane balı için elverişli bir bölgedir. Bu bölgede yoğun arıcılık faaliyeti yapılır, diğer bal çeşitleriyle birlikte yoğun miktarda kestane balı üretilir.

Hemşin Ormanları
Hemşin Ormanları

Ayrıca Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesinde de kestane balı üretimi yoğun şekilde yapılmaktadır.

Kestane Balı Nasıl Tüketilir

Kestane balı, yoğun kıvamı nedeniyle, delibal gibi olmasa da çok tüketildiğinde dokunur. Günlük bir tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Ayrıca içeceklere katılarak veya krem haline getirilerek te kullanılabilir. Diğer bal çeşitleri gibi kahvaltıda da tüketilebilir tabi ki.

Kestane Balı Nasıl Tüketilir
Kestane Balı Nasıl Tüketilir

Özellikle kış aylarında ıhlamurla birlikte kullanıldığında çok etkilidir. Doğu Karadeniz’de öksürüğü olan çocukların sırtına krem gibi sürmek şeklinde kullanımı da mevcuttur.

Kestane Balının Faydaları

Kestane balının birçok faydası olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığının da son yıllarda arıcılık konusunda hassasiyeti had safhadadır. 2013 yılında başlatılan “Bal Ormanı Eylem Planı” kapsamında faaliyetler devam etmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki bal tek başına bir tedavi yöntemi olmayıp, besin desteği niteliğindedir ve beklenen faydalarının ortaya çıkması kişiden kişiye farklılık gösterir.

Kestane Balının Faydaları
Kestane Balının Faydaları
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Her gün kullanılan kestane balı ve tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudu bakteri ve virüs saldırılarına karşı korur.
  • Kış aylarında ıhlamurla birlikte tüketildiğinde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi  rahatsızlıkların iyileşme süresini kısaltır. Hatta en başında vücutta oluşan kırgınlık esnasında tüketildiğinde gribe yakalanmaktan korur.
  • Öksürükten kurtulmak için etkili bir yöntemdir. Özellikle çocukların sırtlarına sürülerek öksürüğü giderdiği bilinmektedir. Ayrıca Solunum yollarına oldukça faydalı olan bu bal, düzenli olarak ve kararında tüketildiğinde astım, bronşit, nefes darlığı hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • B vitamini, C vitamini, mineraller ve demir açısından çok zengin olan kestane balı kasları ve kemikleri güçlendirir, kan dolaşımını arttırır. Karaciğer ve mide hastalıklarının tedavisinde de etkilidir.
  • Sindirim sistemine iyi gelir. Kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Midedeki gazı giderdiği bilinmektedir.
  • İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde yaşlanmaya bağlı oluşan kırışıkları önler. Böylece cildin daha genç görünmesini sağlar.
  • Antiseptik özellikleri olan kestane balı, bu özelliği sayesinde ağız içinde oluşan aft gibi yaraların iyileşme sürecini hızlandırıyor.
  • Güçlü antioksidan özelliklerinin sadece grip gibi hastalıklara karşı değil birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyucu etkiler oluşturduğu biliniyor. Var olan hastalıklı hücrelerin büyüyüp yayılmasını önlerken yenilerinin oluşumunu da engelliyor.
  • İçerdiği antioksidan ile sinir sistemine de faydalı olan kestane balı, sinir sistemi rahatsızlıklarından ve baş ağrısından kurtulma konusunda oldukça etkilidir.
  • İç organlarımızda meydana gelen iltihap ve enfeksiyonları gidermeye yardımcı olur.

Kestane Balının Zararları

Başlık sizi korkutmasın kestane balı delibal değildir çok korkulacak zararları yok elbette. Ancak yukarıda söylediğim gibi yoğun ve etkili kıvamı nedeniyle ölçüyü kaçıranların mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, halsizlik, ani tansiyon düşmesi gibi rahatsızlıklar yaşama ihtimalini de belirtelim.

Ayrıca her ne kadar hakiki balın şeker hastalarına zarar vermediği söyleniyor olsa da, şeker hastaları işi şansa bırakmasın. İki yaşından küçük çocuklar için de sakıncalıdır.

Şunu da belirtmekte fayda var; Bala, polene veya kestane çiçeğine alerjisi olanların kestane balı tüketmeden önce doktora danışması önemlidir.

Kestane Balı Nerede Üretilir

Kestane balı elde etmek için kestane ağaçlarının yoğun olduğu ormanlara ihtiyaç vardır. Doğu karadeniz bölgesi kestane balı için elverişli bir bölgedir. Bu bölgede yoğun arıcılık faaliyeti yapılır, diğer bal çeşitleriyle birlikte yoğun miktarda kestane balı üretilir.

Kovanlar, Hemşin
Kovanlar, Hemşin

Ayrıca Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesinde de kestane balı üretimi yoğun şekilde yapılmaktadır.

Ancak Doğu Karadeniz‘in zengin bitki florası, burada üretilen balın değerine değer katan bir etkendir. Özellikle Rize‘de endemik bitki türlerinin etkisi, Rize’de üretilen balı özel kılar.

Hemşin Balı
Hemşin Balı

Kestane Balının Fiyatı

Çok farklı fiyatlara kestane balı bulmak mümkün ancak öncelikle satılan balın gerçek bal olup olmadığından, sonra da kestane balı olup olmadığından emin olmak lazım. Bu nedenle hakiki kestane balı almak istiyorsanız tanıdığınız arıcılarla irtibata geçmelisiniz. Ya da güvendiğiniz yerlerden almalısınız. Yine de en kesin yolu tanıdık arıcıdır. Ayrıca yucebabauyandi@gmail.com adresine mail atarak ya da bu yazıya yorum yazarak sizlere yardımcı olmamızı sağlayabilirsiniz.

Bal, Polen
Bal, Polen

Gelelim önemli soruya. Kestane balının fiyatı nedir. Uzatmadan cevap vereyim. Hemşin’de üreticisinden 2019 kilogram fiyatı 250 tl. tam sezonunda alırsanız bu fiyata bulabilirsiniz. Sezon dışında fiyat piyasaya göre değişir. 300-350 ….

Kestane Balı Nereden Alınır

Yukarıda söylediğim gibi en güvenilir yolu direk üreticiden almaktır. Çevrenizde tanıdığınız arıcı yoksa veya kestane balının üretilmediği bir bölgede yaşıyorsanız gerçekten güvendiğiniz satıcılardan alın. Marketlerde kestane balını elbette bulursunuz. Ancak kalitesi konusunda içinizin rahat edeceğini söylemek zor.

Bal el değiştirdikçe güvenilirliği azalıyor doğal olarak. Birde ülkenin her köşesinden bal alıp bu balları karıştırarak satan firmalar mevcut. Şunu belirtmekte fayda var bal karıştırıldığında etkisi azalır. Bu 2+2=4 şeklinde bir matematik problemi değil. Kestane balıyla çiçek balını karıştırınca; bu iki balın faydalarını toplamış olmuyoruz. Ortaya farklı özelliklere sahip yeni bir ürün çıkarmış oluyoruz.

Son olarak tekrar edeyim mail yoluyla veya bu yazıya yorum yazarak ulaşırsanız güvenilir üreticilere sizi yönlendirebiliriz.

Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır

Bunun en garanti yolu laboratuvar incelemesidir. Ancak “bir kilo bal almak için laboratuvarda inceleme mi yaptıralım kardeşim” derseniz haklısınız tabi ki. O nedenle kestane balının ayırt edici birkaç özelliğinden bahsedeyim.

  • Kestane balı diğer bal türlerine göre koyu renklidir.
  • Koyu kıvamlıdır
  • Kendine has kokusu vardır.
  • Hafif buruk acımsı tadı vardır.

Arı Sütü Nedir

Arı sütü işçi bal arılarının ürettiği sütsü bir salgıdır. Tadı ekşidir ve keskin bir kokuya sahiptir.  İçeriği coğrafya ve iklime bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu ürün kraliçe arının gelişimi ve beslenmesi için kullanılması dolayısıyla İngilizce’ de “royal jelly” (kraliyet jölesi) adıyla anılmaktadır.

Arı Sütü
Arı Sütü

Arılar arı sütünü larvaların beslenmesi için üretirler. Ancak larvalara arı sütü sadece ilk üç gün verilir. Daha sonra bal ve polenle beslenirler. Kraliçe arı ise hayatı boyunca arı sütüyle beslenir. işçi arıların ömrü 3-4 ay iken kraliçe arı 3-4 yıl yaşar ve diğer arılardan belirgin şekilde büyüktür.

Arı sütü yoğun miktarda ve çeşitli vitamin, mineral, element ve amino asitler içerir. Nezleden kansere birçok hastalıkta tedavi edici etkiler gösterir. Çin tıbbında arı sütünün ömrü uzattığına, hastalıkları önlediğine gençliği geri getirdiğine inanılır. Arı sütünün kg fiyatı 2019 itibariyle 5000-6000 civarındadır.

Polen Nedir

Polen (çiçek tozu) çiçekli bitkilerin erkek üreme hücrelerinin dişiye taşınmasını sağlayan yapıdır.

Polen
Polen

Arıların kovana taşıdığı polen belli düzeneklerle elde edilir. İçerisinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunan polen, çok eski zamanlardan beri besin takviyesi olarak çeşitli şekillerde tüketilmiştir.

Genellikle sarının tonlarında olmakla birlikte değişik renklerde de olabilir. Protein ve mineral bakımından zengin olan bu maddeyi, arılar protein takviyesi olarak yavruların beslenmesi için toplarlar.

Propolis Nedir

Y​unanca​’​da​; ‘şehrin savunması’ anlamına gelen propolis, arıların bitki yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip  bir maddedir.

Propolis
Propolis

Arılar bu maddeyi, kovandaki mikropları yok etmek, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, kovanın ağızlarını daraltmak ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanır.   Halk arasında polenle karıştırılır genellikle, ancak ikisi tamamen farklı maddelerdir.

Propolisin toplandığı bitkilerin tür ve çeşitlerine göre içeriğindeki bileşikler farklılık gösterir. Ancak her şekilde içerisinde B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler yer alır. Propolisin rengi sarımsı yeşilden koyu kahverengiye değişen renk tonlarında bulunur. İşlemden geçirildikten sonra tüketime sunulur.

Deli Bal Nedir

Halk arasında delibal, acı bal veya tutar bal şeklinde anılan bu bal türü fundalıklardan, özellikle orman gülü bitkisinin nektarı ile beslenen arılar tarafından üretilmektedir.

Komar Çiçeği
Komar Çiçeği

Orman gülünün mor renkli olanı doğu Karadeniz’de komar balı olarak anılan balın üretimde arıların kullandığı bitki iken, sarı renkli orman gülü; delibal’ın üretildiği bitkidir. Halk arasında orman gülünün sarı renkli olanına zifin çiçeği de denir.

Deli bal Karadeniz Bölgesinde, özellikle de doğu karadeniz bölümünde yaygın olarak bulunmaktadır. Tüketildiğinde içerdiği grayanatoksin nedeniyle zehirlenmelere neden olabilmektedir.

Yapılan çalışmalarda 5-30 gram delibal tüketimi ile zehirlenmenin gerçekleşebildiği ve çocuk, yetişkin ve yaşlılar için öldürücü olabildiği belirtilmiştir. Zehirlenme belirtileri bulantı, kusma, boğazda keskin ağrı, solunum problemleri ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Join The Discussion