Rize

Ayder Yaylası Gezi Rehberi, En Ayrıntılı Anlatım

Ayder Yaylası, Fırtına Deresi kıyısından Kaçkar Dağları’na doğru, birbirinden güzel seyirlik manzaralar arasından yaklaşık 38 km tırmanarak ulaşılan, cennet yurdumun cennet köşelerinden biri.

Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde bulunan sayısız doğa harikası arasında en bilineni. İlçe merkezinin 17 km güneydoğusunda bulunan Ayder Yaylası, ülkemizin en meşhur doğa turizmi noktalarından biridir.

Şifalı kaplıcasıyla Kaçkar Dağlarının bağrında bir cazibe merkezi. 1350 metre rakımda kayın, ladin, gürgen ağaçlarının ortasında harika bir oksijen deposu, huzur veren bir manzara.

Ayder Yaylası Gezi Rehberi
Ayder Yaylası Gezi Rehberi

Değerli arkadaşlar sık sık uğradığım bir yer olan Ayder Yaylası’nı ayrıntılı bir şekilde bu yazımda anlattım. Sürç-i lisan ettiysem affola.

Ayder Ne Demek

Efsaneye göre çok eski yıllarda Tobira (Aşağı Şimşirli) tarafından bir delikanlı, Melivor (Yukarı Şimşirli) tarafından bir kızla sevdaluk eder. İyi birer avcı olan delikanlı ve kız, sık sık ava çıkıp beraber vakit geçirirler. Kız, amansız bir hastalığa yakalanıp yataklara düşer. Hiçbir ilaç kıza derman olmaz. Şifacı bir kadın tedavi için değişik otların bulunmasını isteyince delikanlı atına atlayıp dağlara çıkar.

Şifalı otları ararken önüne bir ceylan çıkar. Ceylanı okla vurur. Vurulan ceylan yaralı halde kaçar. Karanlık çökene kadar kan izlerini takip eder.

Bir süre sonra ay doğar ve etraf aydınlanır. Avcı tekrar iz sürmeye başlar. Yaralı ceylanı buharların çıktığı küçük bir gölde suyun içinde yatarken görür. Avcıyı fark eden ceylan yaralı değilmiş gibi sudan fırlayıp kaçar. Avcı ceylanın yaralı ayağını buhar çıkan sıcak suyun iyileştirdiğini anlar.

Sevdiği kızın durumu aklına gelir ve ot aramayı derhal bırakıp köye döner. Olayı anlatır. Ona “Bu şifalı su nerede?” diye sorulunca “Ay ışığında, parlayan derede.” diye cevap verir. Bu olaydan sonra suyun olduğu yere “Aylı Dere” denir, bu isim zamanla kısaltılarak “Ayder”e dönüşür.

Efsane böyle diyor.

Ayder Yaylası Nerede, Nasıl Gidilir.

İşte tam burada;

Ayder Yaylası Nerede
Ayder Yaylası Nerede

Rize’den doğuya sahil yolundan 45 km sonra Ardeşen.

Ardeşen’den Kaçkar Dağları’na doğru Fırtına Deresi kıyısından 22 km sonra Çamlıhemşin.

Çamlıhemşin’den yine Kaçkar Dağlarına 17 km tırmanmaya devam. Veee “Ayder Yaylası”. Kısaca Rize Merkez’e 84 km.

Rize’den direk Ayder’e giden minibüslerle veya bir tura dahil olarak ulaşabilirsiniz.

Ayder Ulaşım
Ayder Ulaşım

Ayder Yaylası ulaşılması kolay bir nokta. Zaten her gün binlerce aracın uğradığı bir yer. Yolları gayet güzel. Yol buyunca işletmeler var. Restoranlar, pansiyonlar ve özellikle rafting yaptıran işletmeler. Dağ rafting, Ayder rafting, taka rafting, zat rafting, zut rafting…Bazı noktalarda direk yolun tam ortasına binayı yapacaklarmış ta son anda kenara kaydırmışlar gibi hissettiriyor.

Ayder Yolu
Ayder Yolu

Ne olursa olsun Fırtına Vadisi’nin vahşi güzelliğine hiçbir şey gölge düşüremiyor. Aracı kullanan kişi değilseniz şanslısınız.

Ayder Yaylası’nda Ne Yapılır

Fırtına Deresi’nden itibaren başlayalım.

1-Rafting yapabilirisiniz ki mutlaka yapmalısınız. Ben yaptım mı? Hayır:) Neden yapmadım bilmiyorum. Belkide iyi bir yüzücü olmadığım içindir. Ama siz yapın. Mayıs ayında suyun debisi nedeniyle biraz ürkütücü olabilir ancak yaz aylarında gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.

Fırtına Deresi'nde Rafting
Fırtına Deresi’nde Rafting

Yukarıda bahsettiğim gibi Fırtına Vadisi boyunca rafting yaptıran birçok işletme var. Fırtına Deresi’nde Rafting yapmak kaç tl diye soracak olursanız; 5 kişi ve üzeri gruplarda kişi başı 90 tl. 1-3 kişi iseniz toplam 300 tl. Yani kontak açmak 300 tl 🙂 Parkur uzunluğu 6 km ve yaklaşık 45 dakika sürüyor.

2- Zipline yapabilirsiniz. yine yol boyunca ve Ayder’de zipline yaptıran birçok nokta var. Yüksekten veya dere üzerinden yapılan yerlerde keyifli olabilir ama bazı noktalarda pek bir esprisi yok açıkçası. Çocuklar için unutulmaz bir deneyim olabilir.

Fırtına Deresi Zipline
Fırtına Deresi Zipline

3-İnsan Sapanı 🙂 Yine yol üstünde bir noktada insan sapanına rastlayacaksınız. Bence deneyin. Çılgın bir deneyim 🙂

Fırtına Deresi- İnsan Sapanı
Fırtına Deresi- İnsan Sapanı

4- Salıncaklar: Bu aralar Ayder’de tam bir salıncak çılgınlığı var desem yeridir. Her yerde dev salıncaklar. Hani herkesin kafasında yer etmiş Bir Ayder manzarası var ya. Çimenli yokuş. İşte orası artık yok. Salıncaklar var. Üzücü bir durum.

Ayder Yaylası-Salıncaklar
Ayder Yaylası-Salıncaklar

5-Doğa yürüyüşü: Bence en güzeli bu olabilir. Ayder’den huser yaylasına patika bir yürüyüş yolu mevcut. Yaklaşık üç saat süren bir yürüyüşün ardından Huser Yaylası’na ulaşıyorsunuz. Harika bir deneyim. Bunu denemenizi özellikle tavsiye ederim. Yukarıda saydığım aktiviteleri başka yerde de yaparsınız.

Ayder Yaylası-Huser Yaylası Yürüyüş Yolu
Ayder Yaylası-Huser Yaylası Yürüyüş Yolu

Devam 🙂

6-Ayder Kaplıcası: Birçok hastalığın tedavisinde faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan Ayder kaplıcasının şifasından faydalanmadan gitmek olmaz tabi ki. Ayder Kaplıcaları hastalıklara iyi gelir diye sorarsanız; Romatizma, kronik bel ağrısı, ortopedik rahatsızlıklar, nörolojik hastalıklar, stres bozukluğu, spor yaralanmaları şeklinde sıralıyorlar. Denemekte fayda var.

Ayder Kaplıca ve Sağlık Merkezi
Ayder Kaplıca ve Sağlık Merkezi

Ayder Kaplıcaları giriş ücreti ne kadar diye soracak olursanız: Havuz 20 tl, özel banyo 75 tl. sabah 08:00- Akşam 21:00 saatleri arasında açık.

Ayder Yaylası-Gelin Tülü Şelalesi
Ayder Yaylası-Gelin Tülü Şelalesi

7-Gelin Tülü Şelalesi: Ayder Yaylası’nda akıllara kazınmış olan bir diğer manzara da gelin tülü şelalesidir. Çimenli sırtın biraz ilerisinde karşı yamaçtan nazlı nazlı süzülen şelaleyi seyretmeye doyamazsınız.

Her gelişimde durup fotoğraf çektiğim noktada bu defa fotoğraf çekemedim. Neden mi? Ayder’in her karışından para kazanmak isteyen zihniyet sayesinde tabi ki. Şelalenin tam karşısında ziyaretçilerin fotoğraf çektiği noktaya kocaman bir sandalye koymuş, süslemiş sandalyeyi. Oturup fotoğraf çektirmek parayla. Neyse ki henüz seyretmek bedava, tadını çıkarıyoruz 🙂

8-Mangal: Tabi ki mangal. Milli aktivitemiz 🙂 Olmazsa olmazımız. Ayder’de mangalcılar da düşünülmüş. Mangal alanı mevcut. Pek temiz olmasa da orası henüz bedava 🙂

Ayder Yaylası-Mangal
Ayder Yaylası-Mangal

9-Ayder Doğa Alabalık Tesisi: Ayder girişini geçtikten bir süre sonra sağ tarafta derenin karşı kıyısında harika bir mekan Doğa Alabalık Tesisi. Aç değilseniz bile gezmek için uğrayın.

Doğa Alabalık Tesisi
Doğa Alabalık Tesisi

Geniş bir alana yayılmış olan tesis içerisinde şelaleye patika bir yol yapılmış. Değişik kümes hayvanlarına ayrılmış bir bölüm ve çocuklar için at binme etkinliği mevcut. Uğradığınıza değecek.

Ayder Yaylası-Doğa Alabalık Tesisi
Ayder Yaylası-Doğa Alabalık Tesisi

Ayder’de Ne Yenir

Kısa bir gezi için uğradıysanız yemeyin 🙂 Kalıcıysanız yöresel yemek çeşitlerini deneyebilirsiniz. Mesela;

  • Muhlama
  • Laz Böreği
  • Lahana Sarması
  • Hamsili ekmek
  • Mısır Ekmeği
  • Mısır Unu Helvası
  • Ayder Balı

Yüksek kalite beklememek lazım tabi:) Fiyatlar da kallavi. (Benden duymadınız 😉 ) Mısır unu helvasını beğendim ama.

Ayder Yaylası Konaklama

Ayder’de nerede kalınır diye düşünüyorsanız rahat olun. Her yer otel. Sayısız otel ve pansiyon var Ayder’de. Zaten yakın zamanda Ayder diye bir şey kalmayacak sadece otellerden oluşan bir yerleşim yerine dönüşecek gibi geliyor bana. Tek teselli Ayder Yaylası otellerinin yöresel mimariye uygun yapılması.

Ayder Yaylası Oteller
Ayder Yaylası Oteller

Her neyse konumuza dönelim. Ayder’de keyifle kalabileceğiniz değişik fiyat aralıklarında otel ve pansiyonlar mevcut. Ancak önemli olan nokta Ayder otelleri için önceden rezervasyon yaptırmak. Aksi halde yer bulamayabilirsiniz. Suudi Arabistan’ın yarısı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yüzde 70’i ve Katar’ın tamamı burada 🙂

Her şeye rağmen Ayder Yaylası muhteşem ve öyle olmaya devam edecek. En az bir gece konaklamanızı tavsiye ediyorum.

Ayder Yaylası otel fiyatları kişi başı 125 tl- 800 tl arasında değişiyor. Çok sayıda ve çeşitli konseptlerde konaklama imkanı mevcut. Bunlar Apart oteller, kiralık villalar, bungalov evleri ve normal otel odaları şeklinde. Ayder Yaylası Otel fiyatlarına buradan bakabilirsiniz.

Ayder Yaylası’na Ne Zaman Gidilir

Karadeniz yaylalarının uygun zamanı tabi ki yaz aylarıdır. Ancak Ayder Yaylası istisna. Ayder’e kışın da gidilir. Hatta kışın Ayder’de kardan adam şenlikleri (Kar Festivali) yapılır. Üç gün süren Kar Festivalinde konserler verilir, Ayder’in meşhur çimenli sırtı kayak pistine döner. Karın keyfi doyasıya yaşanır.

Ayder Yaylası-Kar Festivali
Ayder Yaylası-Kar Festivali

Ayder Yaylası Giriş Ücreti

Ayder Yaylası Giriş
Ayder Yaylası Giriş

Takdir edersiniz ki bu tarz yerlerin bir giriş ücreti var. Bazı yerlerde verdiğiniz giriş ücretine acırsınız ama Ayder hak ediyor bence. “Lafı uzatma da kaç para onu söyle” dediğinizi duyar gibiyim.

Ayder Yaylası giriş ücreti:

  • Otomobil 12 tl.
  • Minibüs 36 tl.
  • Midibüs 60 tl.
  • Otobüs 108 tl.

Ayder’e Yakın Gezilecek Diğer Yerler

Ayder Yaylasına gelmişken yakınlarda bulunan diğer doğal güzellikleri görmeden gitmek olmaz. Aslında Ayder yayla sayılmaz. Asıl yaylalar daha yukarıda.

4X4 aracınız varsa rahatlıkla çıkabilirsiniz yukarıda bulunan asıl yaylalara. Mesela Ayder’in hemen yanı başında bulunan Huser Yaylası ve Avusor yaylası. Yine Ayder üzerinden gidilen Palakçur, Çaymakçur, Kavron Yaylaları. Ve daha bir çok gezip görebileceğiniz, büyüsüne kapılıp unutulmaz anlar yaşayacağınız yayla var civarda. Bulutlara yukarıdan bakmak kaç defa yaşayacağınız bir deneyim olabilir 🙂

Rize Yaylaları
Rize Yaylaları

Ayrıntılı bilgi için Rize’de Gezilecek Yerler yazıma göz atabilirsiniz.

Ayrıca:

Yazılarım da ayrıntılı bir gezi için size yardımcı olacaktır.

Ayder Yaylası hakkında bilmeniz gerekenleri kalemim yettiğince anlattım. Benim unuttuğum veya sizin eklemek istediğiniz, önerileriniz varsa yorumlar kısmına yazarak katkı sağlayabilirsiniz.

Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

2 Comments

  1. Sema Eylül 16, 2019
  2. yucebabauyandi Eylül 16, 2019

Join The Discussion