spor eğitim

Bocce Nedir ? Bocce Nasıl Oynanır ? -En Doğru Anlatım

Bocce nedir ? Bocce nasıl oynanır? Bocce kaç kişiyle oynanır? Bocce oyun kuralları nelerdir? Petank, volo, raffa, çim topu nedir. ??!!

Değerli arkadaşlar bu yazımda sizlere genel hatlarıyla ve kısaca Bocce’yi anlattım. Bocce ile alakalı kafanızdaki sorulara bu yazıda cevap bulabileceğinizi düşünüyorum. Yazının çok uzun olmaması için boccenin tarihçesine vs. hiç değinmiyorum.

Ayrıca yazının sonunda kafanızdaki bütün soru işaretlerini giderecek bir video hazırladım. Videoyu izledikten sonra toplarınızı alıp sahaya geçebilirsiniz.

“Bocce nasıl oynanır” şeklinde google da bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan sitelerin hemen hemen hepsi sizi aydınlatmak yerine daha çok kafanızı karıştıracaktır.

Farklı sitelerde birbiriyle çelişen kurallar hatta aynı sitede bile ayrı paragraflarda birbiriyle çelişen ifadeler görmeniz mümkün olacaktır. Haliyle birçok sitede araştırma yapıp maalesef tam bir kafa karışıklığıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Peki bu spor branşıyla ilgili neden bu denli bilgi kirliliği mevcut ?

Cevap: Bocce; birbirinden farklı 4 alt disiplini olan bir spor dalıdır. ( Petank, Raffa, Volo, Çim Topu)

Dolayısıyla internette araştırdığınız sitelerde, Bocce oyun kuralları diye tek bir başlık altında kimisi Raffa’yı, kimisi Volo’yu, kimisi Petank’ı anlatmış; hatta bazıları da hepsinden bir miktar alıp çorba yapmış.

Velhasılkelam bu sporun içinde bulunmamış birilerinin, sadece sağdan soldan okuduklarıyla derleyip yazdığı, yanlış bilgilerle dolu sürüyle yazı var. Bu sporun içinde bulunmayan, petank sahasının tozunu yutmayan birinin bu sporun kurallarını doğru anlatmasına imkan yok.

Tüm bu bilgi kirliliğinin sonunda, kamuoyunda kurallarını kimsenin bilmediği bir spor branşı gibi kafalarda yer etmiş bocce.

İşte tam bu ortamda kafalarınızdaki soruları cevaplamak adına bu yazıyı yazdım. bu yazıyı okuduktan sonra toplarınızı alıp Petank Sahasına geçebilirsiniz.

Bocce Nedir ?

Arkadaşlar Bocce alt disiplinleri olan bir spor branşının genel adıdır.

Bocce’nin alt disiplinleri Petank, Raffa, Volo ve Çim topu’dur.

Bocce’nin alt disiplinlerinin saha ölçüleri, kuralları, topları kısaca her şeyi birbirinden farklıdır. Felsefesi aynı olabilir o ayrı mesele.

Bocce’nin alt disiplinlerinin oynandığı zeminler de birbirinden farklıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında “bocce oyun kuralları” şeklinde bir tabirin yanlış olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Olsa olsa “petank oyun kuralları”, “raffa oyun kuralları”, “Volo oyun kuralları” ve “çim topu oyun kuralları” şeklinde ayrı ayrı birer yazının konusu olabilirler. Ancak şunu da belirtmem gerekir ki Bocce liginde bu alt disiplinler birer etap şeklinde oynanır.

İşte ben de bu yazımda sizlere “PETANK OYUN KURALLARI”nı anlattım. Diğer disiplinler için başka yazılarda görüşürüz.

Petank Nedir

Arkadaşlar “PETANK” Boccenin en yaygın bilinen alt disiplinidir. OKUL SPORLARINDA OYNANAN PETANK‘tır.

Bocce Nasıl Oynanır
Bocce Nasıl Oynanır

Öyle ki petank otellerde animasyon olarak bile oynatılan bir aktivitedir. Ancak orda da aynı hata yapılır ve direk bocce diye anılır.

Oyun Sahası: Petank resmi maçlarda 15 metreye 4 metrelik dikdörtgen bir sahada oynanır. Ancak okul sporları ve OPEN gibi organizasyonlarda takım sayısı çok fazla olduğu için yanyana onlarca saha yapılır ve boyutlar 12×3 metreye kadar düşürülebilir.(resmi maçlar dışında tarlada bile oynayabilirsiniz sıkıntı yok.)

Petank Oyun Sahası
Petank Oyun Sahası

Saha zemini: Boccenin 4 alt disiplininin de saha zeminleri birbirinden tamamen farklıdır. Petank kum, çakıl, toprak karışımı bir zeminde oynanır. Zemin pürüzsüz değildir. İlla bir standart vermek gerekirse 4 numara çakıl ve 0,5 kum diyebiliriz.

Toplar: Petank metal toplarla oynanır. Topların çapı 7,05 cm ile 8 cm arasında olmalıdır. Topların ağırlığı en az 650 gram en çok 800 gramdır. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi toplar tek çizgili, çift çizgili ve üç çizgili şeklinde ayrılmıştır. Bu da takımların toplarının belli olmasını oyun içinde karışmamasını sağlar.

Petank Topları
Petank Topları

Sekizli bir top takımını spor malzemesi satan mağazalardan yaklaşık 80 tl ye bulabilirsiniz. Tabi ki bunlar antrenman topu olarak geçer ancak maçlara da bu toplarla çıkabilirsiniz. Özellikle maç topu almak isterseniz bin tl ye yakın bir meblağı gözden çıkarmalısınız. En çok bilinen ve camiada itibar gören profesyonel bocce topu markası OBUT’tur.

Misket: Misket(Jack, but, pallino) tahtadan yapılmıştır. Genellikle Pallino denir. Çapı 25 milimetre 35 milimetre arasında olmalıdır. Misket renkli olabilir. Daha görülebilir olması için renkli olmasında fayda var diyebiliriz. Bir top takımı satın aldığınızda çanta içinde bir pallino da bulunur.

Pallino ve Toplar
Pallino ve Toplar

Petank Oyun Kuralları

Değerli arkadaşlar, sizi terimlere ve madde madde kurallara boğmadan anlatmak istiyorum. (Bütün ayrıntılarıyla bilmek isterseniz BURADAN Federasyon başkanı Sayın Doç. Dr. Mutlu TÜRKMEN’in kitabına ulaşabilirsiniz.)

Bir kişiye karşı bir kişi veya 2’ye 2 oynuyorsanız her birinizde 3 top olmalı. 3’e 3 oynuyorsanız her oyuncuda 2’şer top olur. Okul sporları da dahil genellikle 3’e 3 oynanır petank. Bu nedenle 3’e 3 oynadığınızı varsayalım.

Toplarınızı ve pallinoyu aldınız. Ölçüm yapmak için bir de metre aldınız. 15×4 metrelik, zemini çakıl, toprak, kum karışımı olan petank sahanıza geçtiniz ve oyuna başlayacaksınız.

İlk önce kura atışı yapılır. Kurayı kazanan takım pallinoyu ve ilk topu atma hakkı kazanır.

Kurayı kazanan takımın bir oyuncusu sahanın hangi tarafından başlanacaksa oraya geçer ayağıyla bir atış çemberi çizer. (35 – 50 cm arası çapında) Maçlarda genellikle hazır çember vardır ve oyuncu çemberi çizmek zorunda kalmaz. Atış yapacağı noktaya çemberi bırakır.

İki ayağı çemberin içinde olacak şekilde durur. (çembere basmak yok) ilk önce pallinoyu atar.

Bocce Nasıl Oynanır.-Petank Atış
Bocce Nasıl Oynanır.-Petank Atış

Palinoyu atması gereken geçerli mesafe minikler için 4-8 metre arası, yıldızlar için 5-9 metre arası, gençler için 6-10 metre arasında olmalıdır. Aynı zamanda atılan pallino saha kenar çizgilerinden de 1 metre içeride olmalıdır. (teknik toplantılarda bu mesafe yarım metreye kadar düşürülebiliyor.)

Pallinoyu doğru mesafeye attıktan sonra yine kurayı kazanan takımın bir oyuncusu ilk topunu kullanır. Oyunda amaç topu pallinoya en yakın mesafede durdurmaktır. Pallinoya en yakın olan top ya da toplar sayı olarak değerlendirilir.

Petank-Sayı
Petank-Sayı

İlk top kullanıldıktan sonra atış sırası diğer takıma geçer. Bu defa amaç pallinoya rakipten daha fazla yaklaşmaktır. Atılan top pallinoya rakipten daha yakın olursa sayıya girmiş olur ve atış sırası tekrar diğer takıma geçer. Yok eğer atış pallinoya rakipten daha yakın olmadıysa aynı takım tekrar atış yapar. Böylece pallinoya rakipten daha yakın bir atış gerçekleşene kadar aynı takım top atmaya devam eder. Ta ki sayıya girene kadar. Ya da topları bitene kadar.

Toplar sırayla atılmıyor. Topu sayıda olan takım bekliyor. Topu sayıda olmayan takım sayıya top sokana kadar atmaya devam ediyor. Her oyuncu ikişer topunu kullandığı halde (yani takım 6 top kullanınca) sayıya girilememişse, sayıda bulunan takım elinde kalan mevcut topları da kullanır. Bu topları da rakibin pallinoya en yakın topundan daha yakına sokabilirse, yakındaki top sayısı kadar sayı kazanır. Bir takımın elindeki toplam top sayısı 6 olduğu için bir elde kazanabileceği maksimum sayı 6 dır.

Sayıya Girmek : Topu pallinoya rakibin en yakın topundan daha yakına atmak.

Böylece birinci el oynandıktan sonra sayıdaki toplar sayılır. Tabelaya yazılır. (Maçlarda genellikle 1 den 13 e kadar sayıların bulunduğu hazır tabela kullanılır ve bir mandalla sayı belirtilir.)

İkinci el oynanmak üzere çember alınarak pallinonun bulunduğu noktaya koyulur ve bu defa oyun diğer taraftan başlar. Önceki elde sayıyı alan takım pallinoyu kullanır ve ilk topu atar.

Süreç ilk elde olduğu gibi devam eder. Takımlardan biri 13 sayıya ulaşınca oyun biter. Ancak çok sayıda takımın olduğu turnuvalarda oyun süreli oynanabilir. Bu süre genellikle 45 dakka olarak belirlenir. Bu müsabakalarda ise 45 dakkanın sonunda düdük çaldığında, oynanmakta olan el, sonuna kadar oynanır ve o elin sonunda sayısı fazla olan takım galip gelir.

Top Nasıl Atılır

Petank topu avuç içi aşağıda olacak şekilde avuç içinde tutulur. Elin üstü yukarı bakacak şekildedir. Bir kepçe ağzının toprağı tuttuğu gibi dersem akılda kalıcı olur 🙂

Bocce Nasıl Oynanır- Petank atış Şekli
Bocce Nasıl Oynanır- Petank atış Şekli

Petank oyununda yaklaşma (punto) ve vurma atışları yapılır. Yaklaşma atışında amaç pallinoya en yakın atışı yapmak ve topu pallinonun olabildiğince yakınında durdurmaktır.

Vurma atışında ise oyuncu pallinoya yakın rakip takım topunu, vurarak çıkarmak suretiyle kendi topunu sayıya sokmayı amaçlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Petank Sahaları
Petank Sahaları
  • Pallino (misket) geçerli mesafeye atılamazsa ne olur.

Pallino geçerli mesafesi yukarıda söylediğim gibi miniklerde 4-8, yıldızlarda 5-9, gençlerde 6-10 metre arasıdır. Oyuncu bu mesafe arasına pallinoyu atamazsa 3 defa tekrar etme hakkına sahiptir. 3 atışta atamazsa pallinoyu rakip takım atar. Ancak bu durumda ilk topu atma hakkını kaybetmez sadece pallino atışı kaybedilmiş olur. Süreli maçlarda pallinoyu kullanma hakkı tek seferdir. Geçerli mesafeye atılmazsa rakip takımdan bir oyuncu pallinoyu alır ve isdiği bir noktaya bırakır. (atmaz bırakır)

  • Pallino saha dışına çıkarsa ne olur ?

Pallino saha dışına çıkarsa üç seçenek vardır. 1- iki takımın elinde top kalmışsa iki takımda sayı almaz oyun diğer taraftan başlar. 2- Bir takımda top var diğerinde yoksa, elinde top olan takım topların sayısı kadar sayı kazanır. 3- İki takımda da top yoksa yine kimse sayı almaz diğer taraftan oyun başlar.

  • Pallino kırılırsa (parçalanırsa) ne olur?

Pallino parçalanırsa en büyük parçası pallino olarak kabul edilir ve el sonuna kadar o şekilde oynanır.

  • Top saha dışına çıkarsa ne olur?

Saha dışına çıkan toplar geçersizdir. Hesaba katılmaz.

  • Ölçüm yapılmadan toplar alınırsa ne olur ?

Ölçüm yapılmadan alınan toplar geçersiz olur.

  • Ölçüm yapılmadan rakibin topu hareket ettirilirse ne olur ?

Okul sporlarında böyle durumlarda rakibe 6 sayı verilmekte.

  • Çembere veya çemberin dışına basarak atış yapılırsa ne olur ?

Yapılan atış geçersiz olur. Bu noktada şöyle bir sıkıntı var. Yapılan geçersiz bir atış sahadaki diğer topları hareket ettirebilir hatta sayıdaki topu çıkarabilir. Bu durumda hareket eden topların akıbeti ne olmalıdır? Kural olarak topların yeri işaretlenmemişse hiç bir şey yapılamaz. Bu nedenle maç içerisinde palinonun ve topların yeri işaretlenmelidir. Topun iki yönünden yere küçük bir çizgi çizilerek işaretleme yapılabilir.

  • Atılan top sayıdaki topla pallinoya eşit mesafede durursa ne olur ?

Son atışı yapan takım sayıya girmeyi başaramadığından atış yapmaya devam eder.

  • Bir oyuncu atış yaparken diğer oyuncular nerede durur?

Atış sırasında diğer oyuncular pallino ile atış çemberi arasında olmak koşuşuyla sahanın iki kenar çizgisinde durabilirler. .Çemberin arkasında veya karşısında duramazlar.

  • Oyuncunun atış yapmak için ne kadar süresi vardır?

Bir dakika.

Bocce Nasıl Oynanır Konulu video

Bocce Nasıl Oynanır

Değerli arkadaşlar oynamanıza yetecek kadar ama kısa ve özet bir şekilde petank oyununu anlatmaya çalıştım. Eklemek istediğiniz bir şey varsa veya sormak istediğiniz sorular, yorumlar bölümüne yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka Branşlar için Spor-Eğitim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Join The Discussion