Site icon yucebabauyandi

Atletizmde Atlamalar | En yükseğe ve En Uzağa Atla…

Atletizmde atlamalar, olimpiyatlarda ve dünya kupalarında ilgiyle izlenen branşların başında gelir. Atlama branşları, sırıkla atlama, yüksek atlama, uzun atlama ve üç adım atlama şeklinde dört bölümden oluşur. Yazının sonunda Atletizmde Atlamalar konulu videoyu izleyebilirsiniz. Ya da direk buradan.

Uzun Atlama ve üç adım atlamada, sürat koşularında olduğu gibi arkadan esen rüzgarın saniyede 2 metreden daha hızlı esmemesi gerekmektedir.

Atlamalar, öncesinde belli bir mesafede hızlanma koşusunun ardından sıçrama kuvvetiyle yapılır. Şimdi bu branşları yakından inceleyelim.

Sırıkla Atlama

Yardımcı araç kullanılarak yapılan bir atlama branşıdır. İstenilen bir yükseklikteki yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanır.

Koşu pistinin ucunda sırığı dayamak için toprağa gömülü sırık sandığı vardır. Atlet hız koşusu yaptıktan sonra bu sırıkla havaya yükselerek iki direk arasındaki metal çıtayı aşmaya çalışır.

Sırıkla atlamada, yaklaşık 5 metre uzunluğunda, 2 kilogram ağırlığında bükülebilen fiberglas sırıklar kullanılır. Sırığın boyunda ve ağırlığında bir sınırlama yoktur.

Yarışmacı istediği yükseklikten yarışmaya başlar. Aynı yükseklikte 3 defa çıtayı devirirse elenir. Dilerse iki hatalı atlayıştan sonra sonuncu hakkını daha yüksek bir çıtada deneyebilir. Sırık kırılırsa hata sayılmaz.

Sırıkla atlama dünya rekoru :

Kadınlarda :

Yüksek Atlama

Yüksek atlama atletizmin ilgiyle takip edilen diğer bir atlama dalıdır. Atlet Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlar. Bu atlamada prensip çıtayı düşürmeden vücudun çıtanın üzerinden geçmesidir.

Atlet başarılı olduğu sürece sayısız deneme hakkına sahiptir. Atlama alanı olarak kullanılan, çıkış noktası ile yarım daire şeklinde olan hızlanma sahasının uzunluğu, 15 m’den az olamaz. Atlama sehpası, sert ve bükülmez ağaçtan veya madendendir. Aralarındaki mesafe 3.66 – 4.02 m’dir.

Sehpa üzerindeki çıta, yarışmacının dokunduğu zaman kolayca düşecek biçimde yatay durumdadır. Çıtanın arkasında süngerle doldurulmuş düşme minderi, en az 5×4 m boyutunda ve yeterli kalınlıktadır.

Kullanılan malzemelerin başında, topuğu korumak için plastik ve lastik çivili ayakkabıları sayabiliriz. Topuğun kalınlığı 6 mm’yi, taban kalınlığı da 13 mm’yi geçemez.

Yüksek atlama dünya rekoru :

Kadınlarda :

Uzun Atlama

Antik Yunan’da düzenlenen Olimpiyat oyunlarında bilinen tek atlama müsabakası uzun atlama, aynı zamanda Pentatlon yarışlarının da bir ayağını oluşturmaktaydı. Modern Olimpiyat Oyunlarında 1896 yılından beri yer almaktadır.

Günümüzde dört atlama branşından biridir. Tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayanan pist ve alan sporudur.

Atlet atlayıştan önce yaklaşık olarak 30 ila 45 metre arasındaki bir mesafe boyunca hızlanır. Bu ilk aşamadan sonra sporcu atlama çizgisinin önündeki basma tahtasına basarak sıçrayışını gerçekleştirir. Basma tahtasında sıçrayışını gerçekleştiren atlet yarışın nihai amacı olan en uzağa uçma aşamasını gerçekleştirir. 

Uuzun atlama ve üç adım atlamada, atlamalar kum havuzuna düşecek şekilde yapılır. Kum havuzu 9 m x 2.75 m ebadında ince kumla dolu bir alandır.

Uzun atlama dünya rekoru :

Kadınlarda :

Üç Adım Atlama

Olimpiyatlarda 1896’dan beri yer alan bu branşta zaman için küçük teknik değişiklikler yapılmıştır. Üç adım atlama şu aşamalarda gerçekleşir.

Atlet atlayıştan önce yaklaşık olarak 30 ila 45 metre arasındaki bir mesafe boyunca hızlanır. Bu ilk aşamadan sonra sporcu atlama çizgisinin önündeki basma tahtasına basarak iki uzun adım atar ve sıçrayışını gerçekleştirir. 

Dereceye sıçramayla birlikte, öncesinde atılan iki adım da dahildir.

Uzun atlama dünya rekoru :

Kadınlarda :

Atletizmde Atlamalar Videosu

Değerli arkadaşlar atletizmde atlamalar ı kısaca, genel hatlarıyla ve teknik terimlere boğmadan anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Bunlara da göz at !!!

Exit mobile version