spor eğitim

SIRIKLA ATLAMA NEDİR,

Sırıkla atlama nedir , sırıkla atlama teknikleri nelerdir, sırık kaç metredir, sırıkla atlama nasıl yapılır, sırıkla atlama kuralları nelerdir ?

Sırıkla Atlama

Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde sırıkla atlama hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Yazının sonunda “Sırıkla Atlama” konulu videoyu da izleyebilirsiniz. İyi okumalar…

Sırıkla Atlama Nedir ?

Yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atletizmde atlamalar branşının 4 atlama dalından biridir. (Diğerleri: yüksek atlama, uzun atlama, üç adım atlama)

Atlama branşlarının en zoru olan sırıkla atlama, yardımcı araç kullanılarak yapılan bir spordur.

1961 yılına kadar, sırıkla atlamanın gerek eğitim öğretim çalışmaları ve gerekse yarışmaları, metal veya bambu kamışı sırıklar ile yapılırdı. Bu gün sırıkla atlamanın temel öğretim çalışmaları hariç tüm yarışmalar, bükülebilen fiberglas sırıklar ile yapılmakta olup Dünya ve Olimpiyat rekorları bu sırıklarla kırılmaktadır.

Sırıkla Atlama Kuralları

Sırık koşu pisti boyunca elde taşınır. Engeli aşıncaya kadar bu sırıktan destek alınır. Engeli aştıktan sonra sırık bırakılır.

Sırıkla atlamada her yükseklik için yarışmacıya üç hak verilir.

Yarışmacı istediği yükseklikten yarışmaya başlar. Aynı yükseklikte 3 defa çıtayı devirirse elenir.

Yarışmacı ilk iki atlayışta başarısız olursa üçüncü denemede yüksekliği arttırma hakkına sahiptir.

En yüksek seviyeden atlayan atlet birinci olur. Eşitlik olması durumunda, bu yükseklikten en az başarısız atlayış yapan atlet birinci olur. Yine eşitlik olursa bu durumda çıtayı en az düşüren atlet birinci olur.

Sırığın kırılması durumunda bu başarısız bir atlayış olarak değerlendirilmez.

Saha ve Ekipman

Sırık : Sırıkla atlamada, yaklaşık 5 metre uzunluğunda, 2 kilogram ağırlığında bükülebilen fiberglas sırıklar kullanılır. Sırığın boyunda ve ağırlığında bir sınırlama yoktur.

Atlama Sehpası : Yüksek atlamada olduğu gibi sırıkla atlama sporunda da bir atlama sehpası bulunmaktadır. Bu sehpa birbirine yaklaşık 4,5 metre mesafede dikili iki çıta arasına konulmuş yatay bir çıtadan ibarettir.

Sırıkla Atlama Sehpası

Bu çıta sabit değildir. En küçük bir temasla düşecek şekilde durmaktadır.

Minder : Yarışmacıların atlayıştan sonra üzerine düştükleri bir minder bulunur. Bu minderin eni 4,5 metre, boyu 5 metre ve yüksekliği 1 metredir.

Koşu Pisti : Sırıkla yüksek atlama sporunda, başarılı bir atlayış yapabilmek için, atlayış öncesinde yeterli hıza ulaşmak gerekir. Bu nedenle sehpanın önünde uzanan 45 metre boyunda koşu pisti bulunur. Başka bir deyişle atlama sehpası 45 metrelik pistin sonuna koyulur. Yarışmacılar pist boyunca hızlanarak atlama öncesi en yüksek hıza ulaşırlar. Ulaştıkları hızı sıçramaya dönüştürerek sehpanın üzerinden başarılı bir atlayış yapmaya çalışırlar.

Sırık Sandığı : Koşu pistinin ucunda sırığı dayamak için toprağa gömülü sırık sandığı vardır. Atlet hız koşusu yaptıktan sonra sırığın ucunu sırık sandığına gömer ve bu sırıkla havaya yükselerek iki direk arasındaki çıtayı aşmaya çalışır.

Sırıkla Atlama Dünya Rekorları

Sırıkla Atlama Rekorları

Erkeklerde :

  • 6,18 m Armand Duplantis ( İsveç) 2020 Diamond League Roma İTALYA

Kadınlarda :

  • 5.06 m  Yelena Isinbayeva (RUSYA) 28 August 2009 Zürih İSVİÇRE

Videolu Anlatım

Değerli arkadaşlar atletizmde sırıkla atlama yı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizm Nedir

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

Gülle Atma

Cirit Atma

Futbol Oyun Kuralları

Basketbol Kuralları

Hentbol Kuralları

Badminton Kuralları

Masa Tenisi Kuralları

Bocce Nasıl Oynanır

Voleybol Kuralları

Join The Discussion