Site icon yucebabauyandi

FUTBOL OYUN KURALLARI KISACA

Futbol nasıl oynanır, futbol oyun kuralları nelerdir, futbol kaç kişi ile oynanır …!!!???

Futbol Oyun Kuralları Kısaca

Değerli arkadaşlar bu yazımda sizlere futbol oyun kuralları, saha ölçüleri ve nasıl oynandığı hakkında kısaca bilgiler sundum. Teknik terimlere boğulmadan futbol kurallarını genel hatlarıyla bilmeniz için yeterli bir yazı. Ayrıca yazının sonunda videoyu izleyebilirsiniz. Ya da direk buradan.

Futbol Kuralları Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından yazılmış ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) yayımlanmaktadır.

Futbol kuralları 17 maddeden oluşmaktadır.

Futbol Kuralları

Kural 1 : Oyun Alanı

Uluslararası Maçların oynanabileceği standartta bir futbol sahasının uzunluğu 100-110 metre arasında, genişliği ise 64-75 metre arasında olmalıdır.

Saha çizgileri en fazla 12 cm genişliğinde olmalı, savanın dört köşesine 1,5 metre yüksekliğinde ucu sivri olmayan bir bayrak direği dikilmelidir.

Kaleler : Futbol sahasının kısa kenarlarının tam ortasında kaleler bulunur. kalenin genişliği 7,32 metre, yüksekliği ise 2,44 metre olmalıdır. kale direklerinin kalınlığı ise 12 cm olmalıdır.

Kale Alanı : Kalelerin önünde 18,32 metreye 5,5 metre ebatlarında alandır.

Ceza Alanı : Kalenin önünde kale alanını da içine alan ve kalecinin tope elle müdahale etme sınırlarını belirleyen alandır. Kaleye paralel 40,3 metre genişliğinde ve kaleye dik 16,6 metre uzunluğunda dikdörtgen bir alandır.

Penaltı Noktası : Kalenin tam orta noktasına 11 metre uzaklıkta penaltı noktası bulunur.

Ceza Yayı : Penaltı noktasına olna 9,15 metrelik mesafeyi belirlemek için ceza sahası dışına çizilen yaydır.

Orta Yuvarlak : Otra saha çizgisinin tam orta noktasına 9,15 metre mesafede bir daire çizilir buna orta yuvarlak denir. Oyuna başlama sırasında başlama vuruşunu yapan oyuncular dışında diğer oyuncuların topa 9,15 metre mesafede kalmasını sağlar.

Futbol Saha Ölçüleri

Not : Futbol kurallarında ölçülerin küsüratlı olma sebebi, ingiliz ölçü birimi olan “yarda” ile belirlenmiş olmasıdır. 1 yarda 91,44 cm olduğu için metre cinsine çevrildiğinde rakamlar küsüratlı çıkar. Örneğin serbest vuruşta baraj mesafesi 10 yarda = 9,15 metre.

Kural 2 : Top

Futbol Topu

IFAB’ ın belirlediği standart futbol topunun çevresi 68-70 cm, ağırlığı 410-450 gram, iç basıncı ise deniz seviyesinde 0,6-1,1 atm arasında bir değerde olmalıdır.

Kural 3 : Oyuncular

Oyuncuların Sayısı : Oyun, biri kaleci olmak üzere her biri en fazla 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Eğer takımlardan birinde 7 oyuncudan daha az sayıda oyuncu varsa o maç başlatılamaz veya devam edemez.

Futbol Oyun Kuralları Kısaca

Yedek Oyuncuların Sayısı : Ulusal federasyonlar tarafından müsabaka talimatlarında belirtilmek koşuluyla, maçlarda en az 3, en fazla 12 yedek oyuncu bulunur. Oyuncu değişikliği sayısı 3 tür. Maç içerisinde oyunun durduğu bir anda ve hakemin bilgisi dahilin kaleci ile bir oyuncu yer değiştirebilir.

Kural 4 : Oyuncuların Ekipmanları

Futbolda zorunlu olarak kullanılması gereken ekipmanlar; kollu bir forma, şort, çoraplar, tekmelikler ve ayakkabıdır. Kaleciler isterlerse eşofman altı giyebilirler.

Renkler : İki takım birbirlerinden ve görevli hakemlerden ayırt edici renkte giyinmelidir. Kaleciler diğer oyunculardan ve görevli hakemden farklı renkte giyinmelidir. Forma altına giyilen giysiler forma ile aynı renkte olmalıdır.

Kural 5 : Hakem

Futbol maçları oyun kurallarını uygulamada tam yetkili bir hakem tarafından yönetilir.

Video Yardımcı Hakem (VAR) : IFAB ve FIFA’dan yazılı onay almak koşuluyla maçlarda VAR’ da görev yapabilir. Ancak video yardımcı hakem (VAR) yalnızca şu durumlarda hakeme yardımcı olabilir: gol/gol değil, penaltı/penaltı değil, direkt kırmızı kart (ikinci ihtar hariç), yanlış kimlik tespiti, hakemin ihlali yapan takımdan yanlış oyuncuya ihtar verme veya ihraç etme durumu

Kural 6 : Diğer Hakemler

Maçlarda hakemle birlikte 2 yardımcı hakem taç çizgisi üzerinde, dördüncü hakem ise kenardan görev yapar. Bunun dışında maçlarda ilave yardımcı hakemler ve yedek yardımcı hakemde görevlendirilebilir fakat nihai karar her durumda hakem tarafından verilecektir.

Futbol Oyun Kuralları Kısaca- Yardımcı Hakem

Kural 7 : Maçın Süresi

Bir maç 45 dakikalık iki eşit devreden oluşur. Oyuncuların devre arasında 15 dakikayı aşmamak kaydıyla dinlenme hakları vardır; uzatma devrelerinin devre arasında kısa bir içecek molasına (1 dk.’yı geçmemelidir) izin verilir.

Çeşitli sebeplerden dolayı oyunun durduğu süreler her devrenin sonuna ilave edilir.

Eleme usulü maçlarda maçın normal süresinin eşitlikle sonuçlanması durumunda 15’er dakikalık iki devre halinde uzatmalar oynanır. Eşitliğin bozulmaması halinde seri penaltı atışlarıyla maçın galibi belirlenir.

Kural 8 : Oyunun Başlaması ve Tekrar Başlaması

Futbol Oyun Kuralları Kısaca…

Oyunun ve uzatmanın her iki yarısını başlatmak ve gol atıldıktan sonra oyunu tekrar başlatmak için başlama vuruşu yapılır. Serbest vuruş (direkt veya endirekt), penaltı vuruşu, taç atışı, kale vuruşu ve köşe vuruşu diğer oyunu tekrar başlatma yöntemleridir. Hakem oyunu durdurduğunda ve kurallar, yukarıda belirtilen tekrar başlatma şekillerinden birisinin kullanılmasını gerektirmediğinde oyun hakem atışı ile başlatılır.

Başlama vuruşu : Maçın başında kura atışını kazanan takım hücum edeceği kaleyi ya da başlama vuruşunu yapmayı seçer. başlama vuruşu esnasında takımlarım bütün oyuncuları kendi yarı sahasında bulunmalıdır.

Başlama vuruşunu yapan oyuncu dışındaki oyuncular orta yuvarlağın dışında olmalıdır. (9,15 m) İkinci yarının başında diğer takım başlama vuruşunu yapar.

Hakem atışı : Hakem oyunu durdurduğunda hakem atışıyla başlatır. Top en son hangi takımdaysa hakem topu o takıma verir. Rakip takım oyuncuları en az 4 metre mesafede durur.

Kural 9 : Topun Oyunda ve Oyun Dışı Olması

Aşağıdaki durumlar dışında, maçın her iki devresinin başlangıcı ile bitişi arasındaki tüm zamanlarda top oyundadır.

Kural 10 : Bir Maçın Sonucunu Belirleme

Futbol Oyun Kuralları

Gol Yapma : Golü atan takımın hiçbir kural ihlalinde bulunmamış olması koşuluyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından kale çizgisini geçmesiyle yapılır. Eğer kaleci topu el ile atarak doğrudan rakip takımın kalesine sokarsa, kale vuruşu kararı verilir.

Kazanan Takım : Daha fazla sayıda gol atan takım maçı kazanır. Eğer iki takım da gol atmazsa ya da eşit sayıda gol atarlarsa, maç berabere sonuçlanır. Eleme usulü oynanan maçlarda, maçın galibini belirlemek için deplasmanda atılan goller, her biri 15 dakikayı geçmeyen iki eşit süredeki uzatma devreleri, seri penaltılar yöntemleri kullanılır.

Kural 11 : Ofsayt

Bir oyuncunun el ve kollar hariç vücudunun bir kısmı, pas atıldığı anda rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.

Sondan ikinci veya son iki rakip oyuncuyla aynı hizada ise ofsayt pozisyonunda değildir.

Oyuncuya top doğrudan kale vuruşu, taç atışı ve köşe vuruşundan gelirse ofsayt olmaz. Ofsayttan sonra oyun endirekt serbest vuruşla başlar.

Kural 12 : Faul ve Fena Hareketler

Direkt ve endirekt serbest vuruşlar ve penaltı vuruşları yalnızca top oyundayken yapılan ihlaller ve kusurlar için verilebilir.

Futbolda Fauller ve Fena Hareketler

Direkt Serbest Vuruş : Aşağıda belirtilen ihlallerden birisi hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yapılırsa, karşı takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

Eğer bir ihlal temas içeriyorsa, direkt serbest vuruş, ceza sahası içindeyse penaltı vuruşu ile cezalandırılır.

Bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa da direkt serbest vuruş verilir:

Futbolda Serbest Vuruş

Endirekt Serbest Vuruş : Bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa endirekt serbest vuruş kararı verilir:

Kaleci kendi ceza sahası içerisindeyken aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa bir endirekt serbest vuruş kararı verilir:

Kalecinin topu oyuna sokmak için topa açıkça vurduğu veya vurmaya çalıştığı durumlar hariç, aşağıdaki durumlarda topa eli/kolu ile temas ederse

Disiplin Cezaları

Hakem maç öncesi inceleme yapmak için oyun alanına girdiği andan maç bitiminden sonra (penaltı noktasından yapılan vuruşlar dahil olmak üzere) oyun alanını terk edinceye kadar disiplin cezası verme yetkisine sahiptir.

Sarı kart ihtarı belirtir, kırmızı kart ihracı belirtir. Bir oyuncuya, yedek oyuncuya, değiştirilmiş oyuncuya ya da takım görevlisine kırmızı ya da sarı kart gösterilebilir.

İhtar (Sarı Kart) verilecek haller :

Eğer bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden suçlu ise ihtar verilir:

Bir yedek veya değiştirilmiş oyuncu aşağıdaki ihlallerden suçlu ise ihtar verilir:

İhraç ( Kırmızı Kart ) Verilecek Haller

Bir oyuncu, yedek oyuncu veya değiştirilmiş oyuncu, aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa oyundan ihraç edilir:

İhraç edilen oyuncu, yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncu oyun alanının çevresini ve teknik alanı terk etmelidir.

Kural 13 : Serbest Vuruşlar

Bir oyuncu, yedek oyuncu, değiştirilmiş oyuncu veya ihraç edilmiş bir oyuncu veya takım görevlisi bir ihlalden suçlu ise, rakip takım lehine direkt veya endirekt serbest vuruş verilir.

Endirekt Serbest Vuruş işareti : Hakem bir endirekt serbest vuruşu, kolunu başının üstünden yukarı doğru kaldırarak işaret eder; bu işaret sırasında vuruş yapılıp top rakip oyuncuya temas edene, top oyun dışına çıkana kadar ya da bir golün doğrudan atılamayacağı açık olana kadar hakem kolunu bu durumda tutar.

Endirekt serbest vuruşta tob bir başka oyuncuya temas etmeden gol çizgisini geçerse kale vuruşuyla oyun başlar. Takımın kendi kale çizgisini geçerse köşe atışıyla oyun başlar.

Kural 14 : Penaltı Vuruşu

Eğer bir oyuncu kendi ceza alanı içinde direkt serbest vuruş gerektiren bir ihlal yaparsa, penaltı vuruşu verilir. Penaltı vuruşundan doğrudan bir gol atılabilir veya paslaşarak ta atılabilir. Penaltı atışı esnasında penaltıyı atan oyuncu dışındaki tüm oyuncular ceza yayı dışında durur. (9,15)

Kural 15: Taç Atışı

Futbolda Taç Atışı

Taç atışı topun tamamı taç çizgisini geçtiğinde, topa son dokunan oyuncunun rakibi tarafından, topun taç çizgisini terk ettiği yerden yapılır. Taç atışından doğrudan gol atılamaz:

Topu elden çıkarma anında, taç atışını kullanan oyuncu:

Kural 16 : Kale Vuruşu

Kale vuruşu, top en son hücum yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra, topun tamamı kale çizgisini geçince verilir. Kale vuruşundan sadece rakip takıma doğrudan bir gol atılabilir, eğer top doğrudan vuruşu yapanın kalesine girerse, köşe vuruşu verilir.

Kural 17 : Köşe Vuruşu

Köşe vuruşu, top en son savunma yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra, topun tamamı kale çizgisini geçince verilir. Köşe vuruşundan sadece rakip takıma doğrudan bir gol atılabilir, eğer top doğrudan vuruşu yapanın kalesine girerse, rakibi lehine köşe vuruşu verilir.

Köşe Vuruşu

Futbol Oyun Kuralları Videosu

Futbol Oyun Kuralları-Spor & Eğitim

Değerli arkadaşlar futbol oyun kurallarını kısaca, genel hatlarıyla ve teknik terimlere boğmadan anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz buradan Türkiye Futbol Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Diğer branşlarla ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Spor branşlarıyla ilgili videolar için Spor & Eğitim kanalını ziyaret edebilirsiniz. Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Exit mobile version